SVJETSKA TRŽIŠTA

Cijene nafte prošloga tjedna porasle oko četiri posto

18.03.2024 u 06:47

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle oko 4 posto, nadoknadivši gubitke od prethodnoga tjedna, što se zahvaljuje procjenama da bi potražnja za 'crnim zlatom' mogla porasti

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 4 posto, na 85,34 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,9 posto, na 81,04 dolara.

Proboj cijene na londonskom tržištu iznad 85 dolara, prvi put od studenoga prošle godine, uslijedio je nakon procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1,7 milijuna barela dnevno.

Povećanje procjena o potražnji zahvaljuje se poboljšanim gospodarskim izgledima u SAD-u i pojačanoj potražnji za gorivom pod utjecajem plovljenja brodova duljom rutom oko Rta dobre nade. IEA je podigla i procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1,3 milijuna barela dnevno. No, to znači da će rast biti znatno sporiji nego u 2023. zbog posustajanja svjetskog gospodarstva.

Podršku cijenama pružilo je i izvješće o o neočekivanom padu zaliha u SAD-u u prethodnom tjednu jer su rafinerije završile redovne radove na održavanju. S druge strane, veći rast cijena sprječava teza o daljnjem usporavanju rasta gospodarstva SAD-a jer bi kamatne stope američke središnje banke mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

Naime, podaci objavljeni prošloga tjedna pokazali su da je inflacija u veljači blago, ali ipak porasla drugi mjesec zaredom, pa su splasnule procjene da bi Fed mogao smanjiti kamate u lipnju. Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od 10, a na američkom više od 12 posto.