MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Cijene nafte porasle prema 76 dolara, IEA očekuje snažniju potražnju

16.05.2023 u 17:37

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla prognozu ovogodišnje potražnje, ističući oporavak Kine nakon ukidanja mjera suzbijanja covida.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 46 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,69 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 71,56 dolara.

Trgovce je danas ohrabrila Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja je povisila prognozu ovogodišnje globalne potražnje za naftom za 200.000 barela dnevno, na rekordnih 102 milijuna barela dnevno.

Oporavak Kine nakon ukidanja mjera suzbijanja zaraze covidom 19 nadmašio je očekivanja i potražnja je u ožujku dosegnula rekordnih 16 milijuna barela dnevno, istaknula je IEA.

IEA-ino izvješće i 18,9-postotni rast aktivnosti prerade u kineskim rafinerijama potisnuli su u drugi plan bojazni da rast kineske industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji u travnju signaliziraju slabiji gospodarski rast na početku drugog tromjesečja.

Kineske rafinerije skupljaju zalihe uoči ljetne sezone putovanja i uvoz sirove nafte u svibnju bliži se razini od 11 milijuna barela dnevno, u odnosu na 10,67 milijuna barela dnevno u travnju, objavili su iz Refinitiv Oil Researcha.

Očekuje se da će prerada u kineskim rafinerijama u lipnju porasti za 1,5 posto u odnosu na svibanj, prema podacima Wood Mackenzieja.

Potporu cijenama nafte pruža i najava američkog ministarstva energetike u ponedjeljak da će kupiti tri milijuna barela sirove nafte za Strateške rezerve nafte koje bi trebale biti isporučene u kolovozu.

Opskrba je istodobno smanjena zbog požara u Kanadi koji su zaustavili proizvodnju najmanje 319 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno, što odgovara 3,7 posto kanadske proizvodnje.

Odnos ponude i potražnje zategnuo se i zbog odluke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, da od svibnja do kraja godine smanje proizvodnju za dodatnih 1,16 milijuna barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njegovih članica ostala gotovo nepromijenjena, na 74,46 dolara.