energetska kriza

Cijene nafte blizu 130 dolara, trgovci čekaju odluku SAD-a o uvozu ruske nafte

08.03.2022 u 17:31

Bionic
Reading

Cijene nafte približile su se u utorak na međunarodnim tržištima razini od 130 dolara, potaknute očekivanjima da će SAD službeno zabraniti uvoz ruske nafte, što je potaknulo zabrinutost za opskrbu

Cijena barela s rokovima isporuke u svibnju na londonskom je tržištu nakon podneva porasla 6,7 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 129,91 dolar.

Na američkom se tržištu barelom za isporuke u travnju trgovalo po 6,07 dolara višoj cijeni, od 125,47 dolara.

Poticaj cijenama bila je izjava neimenovanog izvora da bi Sjedinjene Države, najveći potrošač nafte u svijetu, mogle već tokom dana objaviti da zbog ruske invazije na Ukrajinu zabranjuju uvoz ruske nafte.

Bijela kuća priopćila je da će predsjednik Joe Biden popodne izvijestiti o mjerama kojima bi Rusija trebala biti pozvana na odgovornost, nakon što su izvori rekli da je Washington spreman zabraniti uvoz ruske nafte i bez europskih saveznika.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je u ponedjeljak da bi se cijena barela nafte mogla popeti iznad 300 dolara ako SAD i Europska unija zabrane uvoz ruske nafte.

Neki analitičari procjenjuju da Washington ipak neće ići tako daleko i da bi suzdržavanje od takvog poteza spriječilo dramatičnu krizu u opskrbi.

"Ako SAD ne uvede sekundarne sankcije kojima bi i druge zemlje prisilio na zabranu uvoza ruske nafte, smatramo da bi učinak jednostranog poteza SAD-a bio ograničen", rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

Mnogi kupci već izbjegavaju rusku naftu kako se ne bi našli na udaru važećih sankcija. Shell je danas objavio da će u potpunosti obustaviti kupnju ruske nafte na fizičkom tržištu zbog žestokih kritika koje je izazvala njegova transakcija s kraja prošlog tjedna.

Dodatni poticaj cijenama bila su prigušena očekivanja povratka na tržište iranske nafte zbog posustalih pregovora Teherana i svjetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. koji bi mogao rezultirati ublažavanjem sankcija Iranu.

Trgovci će pozorno pratiti i izvješća o američkim zalihama. Pet analitičara koje je anketirao Reuters procijenilo je u prosjeku da su američke zalihe sirove nafte pale u prošlom tjednu za oko 800.000 barela.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak stajao 126,51 dolara, što znači da je poskupio 3,36 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.