TRŽIŠTE NEKRETNINA

Cijene na Jadranu padaju, a kupci i dalje čekaju

02.08.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Cijene nekretnina na Jadranu u posljednje dvije godine pale su za 10 do 30 posto, a zbog sve veće ponude kupci sve lakše dolaze do željene nekretnine po povoljnoj cijeni, pokazuje istraživanje portala CentarNekretnina

Prema analizama portala CentarNekretnina, na Jadranu u srpnju nije bilo promjena u prosječnim cijenama nekretnina iako su na godišnjoj razini pale za 2,2 posto.

Vikendice i apartmani su zadržali jednaku prosječnu cijenu kao i u lipnju (1.973 eura/m2), a nisu se promijenile ni cijene kuća (1.560 eura/m2). Neznatno se povećala jedino prosječna tražena cijena stanova (+0,5%) i dosegla 1.816 eura/m2. Usporedimo li tu cijenu s onom iz srpnja 2010, stanovi su 10,3 posto jeftiniji.

Vodeće agencije za promet nekretninama na Jadranu potvrdile su da su cijene nekretnina na moru u posljednje dvije godine pale od 10 do 30 posto. Kupci traže povoljne prilike za kupnju, a s obzirom da je ponuda nekretnina velika, lakše postižu nisku cijenu.

Na tržištu nekretnina u Dalmaciji u posljednje vrijeme osjeća se blagi optimizam s obzirom na 'fleksibilnije' cijene. Stranci pokazuju povećani interes za kupnju nekretnina, a među njima prednjače kupci iz Njemačke, Slovenije, Velike Britanije i skandinavskih zemalja. Međutim, zasad nije došlo do očekivanog rasta prodaje, tako da je moguć daljnji pad cijena.

'Jedine lokacije koje nisu zabilježile ekstreman pad interesa, pa ni prodaje, su otok Vis (s najvećim brojem kupaca iz zapadne Europe), zatim centar Splita (lokalni i strani investitori), šire područje Rogoznice (kupci većinom iz srednje Europe) i u posljednjih nekoliko mjeseci Pelješac (kupci iz zapadne Europe i Hrvatske)', tvrdi Špiro Trgo iz agencije za promet nekretninama Trgostan iz Splita.

Prema njegovoj procjeni, otok Hvar je zabilježio najveći pad prodaje, uglavnom zato što su prodavatelji na tom otoku najslabije reagirali na promjene na tržištu, odnosno najkasnije počeli sa spuštanjem cijena.

Povećan interes za nekretnine u Istri u posljednjih godinu dana pokazuju kupci iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije. Trenutno se najviše prodaju novoizgrađene nekretnine čija je cijena u prosjeku najviše snižena, a porastao je i interes za nekretninama u unutrašnjosti Istre.

'Nekad je važnu ulogu u cijeni igrala udaljenost od mora pa je postojala velika razlika između nekretnina koje su udaljene od mora oko 500 metara i onih koje su udaljene od mora, naprimjer, 10 kilometara. Danas to više nije tako. U skladu sa zahtjevima tržišta, osim uz more, dobra lokacija je i ona koju okružuje mir, priroda i seoski ambijent te dobra infrastruktura', kaže Azra Pleh iz agencije Tetida iz Poreča.

U Dalmaciji je krizom naviše pogođena prodaja luksuznih nekretnina i apartmanskih objekata u previše izgrađenim područjima. Najmanji pad prodaje su zabilježile kvalitetne nekretnine na lokacijama blizu mora u vrijednosti do 200.000 eura te kamene kuće s vrtom čija cijena ne prelazi 100.000 eura. Zbog toga se i investitori koji, unatoč krizi, započinju nove projekte uglavnom odlučuju na izgradnju manjih vila s bazenima i pogledom na more te rekonstrukciju kamenih kuća udaljenih od obale s većom okućnicom.

Stanovi na Jadranu, kao vrsta nekretnina koju najviše kupuju domaći kupci, od početka ove godine zabilježili su pad cijena ili stagnaciju. Iznimka je bio mjesec srpanj, kada su cijene lagano porasle kao posljedica povećanog interesa tijekom turističke sezone.

Dubrovnik je i dalje grad s najskupljim stanovima na jadranskoj obali, 3.277 eura po kvadratu, koju održavaju elitne nekretnine u gradskoj jezgri. Slijedi Split s prosječnom cijenom stana u srpnju od 2.478 eura po kvadratu te Zadar sa 1.890 eura. Za domaće su kupce vjerojatno najprihvatljivije cijene stanova u Rijeci, prosječno 1.604 eura, i Puli,1.567 eura po kvadratnom metru.