SLOVENCI TRAŽE REAKCIJU VLADE

Cijene hrane rastu zbog visokih trgovačkih marži

31.01.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Visoke trgovačke marže u Sloveniji su glavni krivac za poskupljenja hrane s početkom ove godine, a većina javnosti podupire namjeru vlade da se one preispitaju, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo

Prema anketi u kojoj je sudjelovalo 600 ispitanika, a izvedena je krajem prošlog tjedna, 72 posto sudionika složilo se s mišljenjem da su trgovačke marže glavni krivac nedavnim poskupljenjima osnovnih živežnih namirnica poput mesa, mlijeka i kruha početkom ove godine. Čak 88 posto smatra da vlada trgovačke marže mora ograničiti kako bi spriječila daljnja poskupljenja prehrambenih proizvoda i mogući utjecaj na rast inflacije i pad standarda u ovoj godini.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan optužio je nedavno trgovačke lance za "zidanje cijena" u prehrambenom sektoru i najavio da će vlada organizirati susrete poljoprivrednih udruga s prehrambenom industrijom i trgovcima, kako bi se došlo do pravednog razmjera u raspodjeli dobitka u prehrambenom sektoru.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić izjavila je da je u slučaju neuspjeha moguće rješenje po kojemu bi se marže propisale zakonom. Najveća opozicijska stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša pozvala je pak vladu da odmah razmisli o ograničenju marža zakonom, ali da isto tako hitno podnese "akcijski plan" kojim bi zauzdala rast inflacije u ovoj godini i pad životnog standarda koji bi ona mogla izazvati kod najsiromašnijih slojeva. Oporbeni zastupnik i nekadašnji ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak upozorio je i na "rekordne cijene" loživog ulja budući da cijene grijanja predstavljaju znatnu stavku u kućnim budžetima građana.

Poskupljenja hrane, po ocjenama vladinih stručnjaka, ove bi godine inflaciju u Sloveniji mogla povećati za trećinu u odnosu na ranije planiranu, a prošle se godine računalo da ona neće biti viša od 2,1 posto.