RBA ANALIZA

Cijena nafte prkosi padu potražnje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.05.2009 11:07
  • Objavljeno 19.05.2009 u 10:47
nafta, naftno polje

nafta, naftno polje

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Cijena nafte održava se na najvišim razinama od sredine studenog prošle godine, unatoč osjetnom padu potražnje u ovoj godini. Analitičari Raiffeisen banke smatraju da je rast vrijednosti nafte više posljedica tržišnih očekivanja nego fundamentalnih pokazatelja

U posljednjih desetak dana zaključne cijene sirove nafte na burzi u New Yorku održavaju se na razini iznad 55 USD/barel (1 barel = 158 litara), što nije zabilježeno još od sredine studenog prošle godine. Proteklog je tjedna cijena barela sirove nafte s isporukom u idućem mjesecu na svjetskim robnim burzama uspjela premašiti 60 dolara, dosegnuvši šestomjesečni maksimum. Najviša ovogodišnja zaključna cijena ostvarena je početkom prošlog tjedna (59,26 dolara za barel).

Ipak, značajniji rast cijena bio je ograničen objavama iz realnog sektora američkog gospodarstva, najvećeg svjetskog energetskog potrošača (industrijska proizvodnja pala je šesti mjesec za redom) te činjenicom da se zalihe nalaze na najvišim razinama od 1990. godine, budući da recesija podriva potražnju za gorivima. Upravo slabi pokazatelji industrijske proizvodnje, velika nezaposlenost te pad transporta glavni su čimbenici koji su uzrokovali pad potražnje za naftom.

Samo u prva tri mjeseca, svjetska potrošnja nafte pala je za 2,4 milijuna barela dnevno (dominantno je pad zabilježen u razvijenim državama). Istovremeno su gotovo sve zemlje članice OPEC-a, izuzev Saudijske Arabije, u prošlom mjesecu premašile proizvodnu kvotu pa se može reći da je rast vrijednosti nafte više posljedica tržišnih očekivanja, nego fundamentalnih pokazatelja (poprilično rizika ostaje zbog kontinuiranog pada potražnje uz istovremeni rast ponude).

Ipak, u dosadašnjem dijelu godine proizvodnja OPEC-a je prosječno 2,9 milijuna barela dnevno niža u usporedbi s prosječnom proizvodnjom 2008. godine, što bi po procjenama analitičara trebalo biti dovoljno za sprječavanje značajnijeg pada cijena, uz istovremeno blago smanjenje zaliha.

Prema novim, korigiranim procjenama OPEC-a, svjetska potražnja za 2009. godinu iznosit će 84,03 milijuna barela dnevno, što je smanjenje od 1,8% ili 1,57 milijuna barela dnevno. Procjena IEA (International Energy Agency) iznosi 84,3 milijuna barela dnevno.

Sljedeći sastanak država članica izvoznica nafte je u Beču 28. svibnja, kada bi se trebalo raspravljati o proizvodnim kvotama, kako bi se politikom ponude uspjelo zaštiti cijene nafte od pada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi