surova stvarnost

Četiri godine je od Brexita, Britanci se nisu usrećili: Gospodarstvo ostaje bez zraka

31.01.2024 u 19:45

Bionic
Reading

Četiri godine nakon Brexita, Britanci se suočavaju sa surovom stvarnošću. Ekonomski rast je usporio, pale su strane investicije, a novi trgovinski sporazumi još uvijek nisu sklopljeni

Kad je London napuštao Bruxelles, ideja britanske vlade bila je zamijeniti trgovinske sporazume EU-a sa svijetom bilateralnim sporazumima s boljim uvjetima. Međutim baš na obljetnicu Brexita stigla je vijest da su propali pregovori o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i Kanade.

Gotovo da nema novih trgovinskih sporazuma

Za vrijeme prijelaznog razdoblja Britanija je još neko vrijeme uživala povlastice EU-a, ali nakon toga Kanada je uvela visoke uvozne carine na britanske sireve i automobile. Četiri godine poslije Brexita ta država sklopila je bilateralne trgovinske sporazume s Australijom i Novim Zelandom i pridružila se Pacifičkom paktu (CPTTP). Sve u svemu, to je skroman rezultat, kaže Thomas Sampson, ekonomist na London School of Economics.

'Ti sporazumi nisu beskorisni, ali sve su te zemlje daleko. Vlada je sama procijenila da svaki ugovor vrijedi 0,1 posto bruto domaćeg proizvoda. Time se ni na koji način ne kompenziraju gubici uzrokovani gubitkom pristupa unutarnjem tržištu EU-a', istaknuo je Sampson.

Prema njemu, teško je precizno kvantificirati ekonomske gubitke uzrokovane Brexitom. Po nekim modelima, oni se kreću u rasponu od tri do pet posto bruto domaćeg proizvoda.

'Morate to zamisliti kao malu rupu u automobilskoj gumi. Gospodarstvo polako ostaje bez zraka', kaže Sampson.

Hrana je sve skuplja

Britanci moraju prihvatiti još jednu lošu vijest na godišnjicu Brexita: tijekom godine poskupjet će voće i povrće, ali i mliječni i mesni proizvodi jer prethodno odgođene granične kontrole za uvoz hrane iz EU-a sada stupaju na snagu, što će povećati troškove. Industrijska udruženja očekuju dodatne troškove od oko 230 milijuna eura godišnje.

  • +9
Brexit Izvor: EPA / Autor: ROBERT PERRY

Nije ispunjeno ni obećanje da će manje migranata dolaziti u Britaniju nakon ukidanja slobode kretanja, što je vrijedilo dok je bila dio EU-a. U 2022. oboren je imigracijski rekord. U zemlju je došlo 745.000 ljudi, što je znatno više od njih 212.000, koliko je najavljivala konzervativna vlada u svom izbornom manifestu 2019. godine.

Prošlogodišnja istraživanja pokazuju da gotovo dvije trećine, odnosno 63 posto, Britanaca smatra Brexit neuspješnim. Samo 12 posto ga i dalje podržava. A čak 70 posto kaže da je vlada pogriješila u njegovoj provedbi.