SPASONOSNI KAPITAL

Češkim ulagačima rok od 30 dana za uplatu 100 milijuna kuna u Đuru Đakovića

31.08.2022 u 21:39

Bionic
Reading

Na sjednici Glavne skupštine Đuro Đaković Grupe donesene su odluke kojima se otvara put ulagačima iz DD Acquisition a.s. iz Češke da završe postupak preuzimanja većinskog udjela u slavonskobrodskoj tvrtki, potvrdio je novinarima predsjednik uprave Grupe Hrvoje Kekez.

Češki ulagači dobili su rok od 30 dana da u Đuru Đakovića unesu financijska sredstva u visini od 100 milijuna kuna, a u tom bi razdoblju trebala biti završena i revizija nefinancijskog dijela ulaganja, koja se procjenjuje na više od 100 milijuna kuna.

"Mi od listopada 2020. godine plivamo bez pristupa financijskim sredstvima banaka i države. Radi opstanka Đure Đakovića bitno je da oni uplate sredstva što prije", istaknuo je Kekez.

Na pitanje novinara o budućnosti Đuro Đaković Grupe pod novim vlasnicima, Kekez kaže kako su očekivani novi većinski vlasnici do sada isticali da bi slavonskobrodska tvrtka trebala postati jedan od europskih lidera proizvodnje teretnih vagona. To bi trebalo značiti uvođenje u proizvodnju novih modela vagona koji do sada nisu u Slavonskom Brodu proizvodili.

"Ovo je tržište kao i svako drugo. Sada se zbog rata u Ukrajini očekuje rast potražnje vagona za prijevoz žitarica. Što se tiče radnika, nama nedostaje ljudi. Ono što planira investitor u narednim godinama, rekao bih da će nama biti problem osigurati taj broj ljudi", rekao je Kekez.

Stvaranjem uvjeta za ulazak stranog ulagača u Đuru Đakovića nisu zadovoljni mali dioničari, koji bi spajanjem i umanjenjem vrijednosti dionica u Đuro Đaković Grupi imali udio od samo 0,2 posto.

Predstavnik malih dioničara Hrvoje Lukavac ističe da mali dioničari nisu kočničari restrukturiranja Đure Đaković Grupe. Po njihovu mišljenju dokapitalizacija Đure Đakovića odvija se mimo pravila koje je odredila Europska komisija. Mali dioničari već su na sudu pokrenuli određene korake, ali je sud odlučio da cijeli postupak u međuvremenu može biti nastavljen.

Budu li češki ulagači poštovali zadane uvjete za preuzimanje, imat će ukupno 75 posto udjela u vlasništvu Đuro Đaković Grupe, druga po veličini vlasničkog udjela skoro 25 posto bit će država, a malim dioničarima ostaje udio od tek 0,2 posto.