češko-hrvatski forum

Česi među jačim ulagačima u Hrvatsku, što Grabar Kitarović može učiniti za naše tvrtke?

28.03.2017 u 17:13

Bionic
Reading

U četvrtak će u Hrvatskoj gospodarskoj komori na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu sudjelovati hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i češki predsjednik Miloš Zeman. Predsjednički duo već se sastao danas, a u fokusu razgovora bilo je gospodarstvo

Česi su, naime, veliki ulagači u Hrvatsku, a željeli bi investirati još i više, posebice u turizam. Hrvatski izvoz u Češku u prvih sedam mjeseci prošle godine dosegao je 829 milijuna kuna što je rast od 13,9 posto. Istovremeno iz Češke smo uvezli robe za čak dvije milijarde kuna ili sedam posto više nego u prvih sedam mjeseci 2015. Znatan je to trgovinski deficit koji bi se u budućnosti mogao popraviti turizmom, izvozom hrane i ICT usluga.

Kao što je tportal ranije pisao, iz kategorije turista sklonih lakomislenim i katkad čak i tragičnim izletima, Česi postaju sve ozbiljniji investitori i biznismeni.

Češka Odien grupa luksuzni je hotelski kompleks Le Méridien Lav preuzela prije gotovo godinu dana, a početkom lipnja Michael Saran, partner u Odienu, najavio je da će u hotel i marinu još ove godine investirati dva milijuna eura, dok u naredne tri godine planiraju uložiti dodatnih osam milijuna.

Projekt razvoja turističkog odmarališta na riječkom predjelu Kostabela već se godinama veže uz češku JTH grupu, odnosno njezinu tvrtku u Hrvatskoj. Česi su još 2010. pokušavali kupiti zemljište, što im je u međuvremenu i uspjelo, a priča je ponovo aktualizirana prošle godine, kada je objavljeno da je njihov projekt uvršten na listu tzv. strateških projekata.

Još jedna dugogodišnja veza hrvatskog turizma i Češke jest ulaganje u Sunčani Hvar. U vlasništvo poznate hvarske hotelske kompanije investitorska grupa Orco ušla je prije više od deset godina. Iako formalno registrirana 1991. u Luksemburgu, Orco grupa svoje primarno poslovanje razvijala je na češkom tržištu nekretnina i tek se 1999. počela širiti u druge države. Desetljeće njezina ulaganja u Sunčani Hvar bilo je prožeto raznim problemima i napetostima, a završilo je prije nekoliko mjeseci, kada je objavljeno da je većinski udio u Sunčanom Hvaru prešao u tvrtku Prime Tourist Resort. Sjedište novog vlasnika Sunčanog Hvara formalno je u Slovačkoj, no iza nje stoji grupa CPI Property češkog bogataša Radovana Viteka

Dodatna veza, istina, prilično labava, Češke i domaćeg turizma može se tražiti i u domaćoj investicijskoj tvrtki Proficio. S nekoliko ulaganja u turističke projekte (Rovinj, Pakoštane) Proficio je danas klasični financijski investitor, no ta je tvrtka svojevrsni sljednik jedne od prvih većih čeških investicija u Hrvatskoj.

Proficio je i poveznica s još jednom češkom investicijom u Hrvatskoj. Ta je kompanija financirala razvoj Iskon Interneta iz kojeg je nastao portal net.hr, a 2008. prodala je 75 posto udjela u portalu češkom Centrum holdingu, ulagaču u medijske projekte. Centrum je pak 2015. svoj udio prodao Telegram media grupi.

Mediji su, inače, uz turizam još jedan prominentan domaći sektor u kojem ne nedostaje interesa iz Češke. Vlasnik Nove TV, televizije s nacionalnom koncesijom, tvrtka je Central European Media Enterprises (CME) koja kontrolira televizijske kanale u nekoliko srednjoeuropskih država, no matično tržište bilo joj je češko.

Uz televiziju, Česi odnedavno imaju interes i u tiskanim medijima. Krajem ožujka objavljeno je da riječki Novi list preuzima češko-slovačka investicijska kompanija J&T.

Još prije dvije godine ta je tvrtka preuzela kontrolu nad bankom Vaba i nakon nekoliko dokapitalizacija danas drži više od četiri petine vlasništva. J&T su još 1993. osnovali Slovaci Jozef Tkáč i Ivan Jakabovič, a kompanija se prvotno bavila nekretninama.

'Hrvatska je prije svega otvorena za češka ulaganja. Češka se danas nalazi na 15. mjestu po iznosu stranih ulaganja u našu zemlju, a vidimo potencijale u brojnim drugim sektorima', istaknula je predsjednica nakon bilateralnog susreta s predsjednikom Češke koji je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. 

Područja su zajedničkog interesa posebice turizam, energetika, prehrambena industrija i ICT tehnologije, smatra predsjednica. Dvoje čelnika razgovaralo je i o hrvatskoj inicijativi Triju mora, o češkoj inicijativi Triju rijeka te načinima na koje bi se one mogle spojiti i time povezati Jadransko, Baltičko i Crno more. 

'Vidimo velik potencijal i za rad naših tvrtki u Češkoj, kao i njihovih kod nas te se zbog toga veselim sutrašnjem gospodarskom forumu na kojem će se konkretno razgovarati o mogućnostima suradnje i proširenja trgovine i investicija', najavila je predsjednica Hrvatsko-češki gospodarski forum koji se u srijedu održava u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Predsjednik Zeman složio se da je potrebno ojačati investicije te je naglasio da u svojoj delegaciji ima dva predstavnika koji planiraju graditi resorte u Hrvatskoj, što je 'izvrstan početak jačanja investicijske djelatnosti'. Osim u turističkom, Česi planiraju investicije u bankarskom i energetskom sektoru, otkrio je Zeman.