PRONAĐEN KUPAC

Pavić izvisio, Novi list u rukama slovačko-čeških ulagača

30.03.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Riječki Novi list ima novog vlasnika. Kupac je češko-slovački financijski fond J&T. Ponudu je bila predala i Telegram grupa obitelji Pavić, ali je Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik, odabrala 'Čehoslovake' koji su dublje zagrabili u novčanik

Do potpisivanja ugovora trebalo bi doći u narednih nekoliko dana. Naši izvori iz Rijeke kažu kako još nije poznato hoće li J&T direktno investirati u Novi list ili će potpisnik ugovora, i nositelj posla, biti medijska grupacija JOJ Media House, s kojom taj fond usko surađuje.

J&T misli ozbiljno

Na naš direktni upit jesu li oni novi vlasnici riječkih novina, iz J&T-a je tportalu odgovoreno kako 'J&T Banka ne planira transakcije u Republici Hrvatskoj'. Iz toga se može zaključiti kako će u Novi list ući preko JOJ-a.

Financijska grupa J&T upravlja imovinom vrijednom 9,4 milijarde eura. Uglavnom je fokusirana na tržište Slovačke, Češke i Rusije. Hrvatska i susjedstvo postali su im interesantni zadnjih nekoliko godina.

Prije dvije godine preuzeli su Varaždinsku banku, a lani su kupili 12-postotni udjel u slovenskom Petrolu.

Velik interes pokazali su i za jednu od naših najvećih kompanija – Adris grupu. U listopadu prošle godine navodno su pokušali s neprijateljskim preuzimanjem rovinjske grupacije uz potporu drugog najvećeg dioničara Plinija Cuccurina. Ali Uprava Adrisa na čelu s Antom Vlahovićem, najvećim pojedinačnim vlasnikom, uspjela je osujetiti njihove namjere.

JOJ Media House osnovana je 2010. godine. U njihovom vlasništvu su slovački privatni kanali TV JOJ i TV Plus te nekoliko marketinških tvrtki u Slovačkoj, Češkoj i Austriji.

Zagrebačka banka dala zeleno svjetlo

Pronalazak strateškog partnera bio je jedan od glavnih zadataka Uprave Novog lista prema predstečajnoj nagodbi sklopljenoj u studenom prošle godine. Njen predsjednik Neven Klarin nije nam želio komentirati vijest o ulasku slovačko-čeških investitora, objašnjavajući kako je odluka o odabiru najbolje ponude stvar vlasnika.

Formalni vlasnik Novog lista je tvrtka Andre, iza koje stoji kontroverzni poduzetnik Albert Faggian, ali otkad je Novi list upao u probleme, njegova sudbina je bila u rukama Zagrebačke banke, koja je financijski pratila Faggiana. Od ukupno 43 milijuna kuna utvrđenih tražbina vjerovnika gotovo polovica se odnosila na Zagrebačku banku.

Telegram grupa: Financijski su nas nadjačali

Kao najveći favorit za preuzimanje Novog lista dugo je slovila Telegram grupa u vlasništvu obitelji Pavić, nekadašnjeg vlasnika EPH. Oni su jedini i javno potvrdili kako su predali ponudu za riječki list. Predsjednik Uprave Telegrama Saša Milinović sad otvoreno priznaje da ih je J&T financijski nadjačao.

'Čitav proces traje skoro godinu dana. Dugo smo bili jedini ponuđač, a prije mjesec, dva pojavio se i J&T. Odustali smo od daljnjeg licitiranja jer smo došli do granice nakon koje nam preuzimanje Novog lista više ne bi bilo ekonomski isplativo. Žao nam je zbog toga kako je sve završilo jer smo imali velike planove s Novim listom, ali to je posao. Nadamo se da će novi vlasnici nastaviti s ulaganjem u pravcu digitalizacije i medijskog jačanja Novog lista', rekao je za tportal Milinović.