ULOGA MOLA U AFERI SPICE

Čelnici Ine na razgovoru u USKOK-u

13.04.2011 u 09:29

Bionic
Reading

Istražitelji USKOK-a prošloga su petka obavili informativne razgovore s nekolicinom članova Uprave Ine i nekoliko visokopozicioniranih neimenovanih djelatnika te naftne kompanije, a jučer je isto takvom razgovoru pristupio i predsjednik Uprave Zoltan Aldott, saznaje Business.hr

Prema tim izvorima, razlog zbog kojeg su vodeći ljudi Ine stigli pred USKOK-ove istražitelje mogao bi se tražiti u pokušaju da se rasvijetli stvarna uloga mađarskog MOL-a u aferi Spice.

Vijest o ispitivanju članova Uprave potvrdili su u Odjelu korporativnih komunikacija Ine, no odbili su kazati što je bio povod za razgovor s istražiteljima.

Istraga pozadine afere Spice ovih je dana aktualizirana novim ispitivanjima i pripremnim ročištima na Županijskom sudu u Zagrebu, nakon čega bi se trebalo odlučiti o točnom početku suđenja bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i još šestorici suoptuženih.

Kako je poznato, MOL je 2009. godine odobrio koprivničkoj Podravki kredit od 34 milijuna eura, koji je isplaćen iz MOL-ova depozita pohranjenog u OTP banci. Novac je iskorišten za pokrivanje kredita, kojim je Fima kupovala dionice za podravkine menadžere.

Podatak o MOL-ovoj uplati kredita na ime Podravke hrvatskim je istražiteljima prije godinu dana potvrdio i predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi, iz čega se da zaključiti da pravi motiv za MOL-ovu velikodušnu pomoć u 'spašavanju' Podravke zapravo treba tražiti u pokušaju mađarske kompanije da zauzvrat od hrvatske Vlade ishodi veća upravljačka prava od onih koja mu pripadaju na temelju postotka dionica u vlasništvu.