CRNE PROGNOZE ZA 2011.

Čeka nas rekordni rast cijena hrane

31.12.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Stručnjaci predviđaju da će u 2011. godini doći do globalne krize u opskrbi hranom i rekordnih cijena nekoliko osnovnih životnih namirnica, piše Financial Times u u članku o očekivanjima za nadolazeću godinu

Kako je objavio britanski list, poskupit će ključne žitarice poput pšenice, kukuruza i ječama, dok će u nešto manjoj mjeri doći do poksupljenja riže.

Razlozi poskupljenja leže u problemima s opskrbom tržišta izazvanim lošim vremenskim uvjetima i pojačanoj potražnji za gorivom biljnog porijekla.

Također, stručnjaci predviđaju da će uvoz hrane prijeći rekordni obrt veći od tisuću milijardi dolara koji je zabilježen u 2008. godini, prenosi portal Biznis.ba.

Što se pak tiče zajedničke europske valute, ona će opstati čak i na duge staze, mada će pojedine zemlje eurozone možda odlučiti da je napuste.

'EU će u narednoj godini dozvoliti propast nekih svojih banaka čija su poslovanja mnogo rizičnija nego javne financije i državni dugovi kojima se Unija bavila tokom cijele 2010. godine, čime će se opredijeliti da pomogne i spasi države članice, umjesto banaka', piše Financial Times.