U MODI SU PESIMISTI

Čeka nas krvava depresija i pad burze

burza broker rating

burza broker rating

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Središnje pitanje oko kojeg raspravljaju ekonomisti jest trebaju li zapadne države trošiti više novca kako bi suzbile moguću drugu recesiju ili trebaju ograničiti dugovanja. No, investicijski strateg banke Societe Generale u Londonu, smatra tu raspravu čistim gubitkom vremena

Albert Edwards, investicijski strateg francuske banke Societe Generale u Londonu, predviđa 'krvavu i duboku depresiju', koja će uzrokovati pad tržišta dionica od barem 60 posto, nakon čega će uslijediti godine inflacije od 20 do 30 posto, jer će centralne banke u očajničkim pokušajima spasa tiskati više novca.

Doduše, piše SEEbiz.eu, Edwards ima reputaciju najpoznatijeg vječnog pesimista poslovnog Londona, vrste koja je dugo cvjetala na vanjskim rubovima financijske industrije, ali rijetko unutar samih banaka. To više nije tako. Budući da je šokantna financijska kriza 2008. još poprilično svježe sjećanje, čak i prema dugogodišnjim pesimistima poput Edwardsa, koji od 1997. predviđa pad burze u SAD sličan onom japanskom, svi se odnose s novom dozom poštovanja.

Doista, u mnogim financijskim krugovima postalo je pomodno slušati pesimiste, posebno sada, kada su i dalje prisutne sumnje u pogledu održivosti eurozone, ali i zabrinutost da bi se SAD lako mogle ponovo sunovratiti u recesiju.

Bob Janjuah, jedini strateg u Londonu čije se prognoze smatraju još sumornijim od Edwardsovih, kaže da mu je ovog ljeta posao ponudilo oko pet investicijskih banaka, te je napokon odlučio napustiti posao u Royal Bank of Scotland i pridružiti se Nomuri.

'Klijenti su pristupačniji za razmatranje ekstremnih polariteta pojedinih ulaganja', kaže Janjuah i dodaje da sljedećih pet godina očekuje rast vodećih razvijenih zemalja u prosjeku tek nešto viši od jedan posto godišnje.

Rapul Pal, bivši menadžer hedge fondova i stručnjak za derivate pri Goldman Sachsu, koji privlači sve više sljedbenika svojim mjesečnim izvještajima, u najnovijem izvješću predviđa depresiju SAD-a sličnu onoj iz tridesetih godina prošlog vijeka, te konačno bankrot Velike Britanije. Pal kaže da u posljednje vrijeme raste potražnja za njegovom skupljom godišnjom pretplatom. Prema njegovim riječima, 30 posto klijenata mu čine bogate obitelji s imovinom vrijednom više od 200 milijuna dolara.

'Oni su najpesimističniji od svih mojih pretplatnika jer ulažu dugoročno, a dugoročno vide veću nesigurnost nego ikada prije', kaže Pal.

No neke ljude popularizacija tih ekstremno sumornih predviđanja navodi na zaključak da se klatno zanjihalo predaleko. 'Ništa više nije apsurdno. Nema sumnje da se ovih dana malo više toleriraju ekstremno negativna istraživanja', kaže Filip Jaibre, menadžer hedge fondova iz Ženeve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi