CEIZ indeks

Zagrebački ekonomisti upozoravaju da usporava rast gospodarstva

12.02.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Vrijednosti CEIZ indeksa u prosincu i zadnjem tromjesečju prošle godine upućuju usporavanje stope rasta na godišnjoj razini pa analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) u cijeloj 2017. godini očekuju stopu rasta BDP-a od 2,7 posto

CEIZ indeks je u prosincu 2017. ostvario vrijednost od minus 0,7 indeksnih bodova. Riječ je o najnižoj vrijednosti indeksa zabilježenoj još od rujna 2014. godine, objavili su u ponedjeljak iz EIZ-a.

Kako objašnjavaju, komponente CEIZ-a u prosincu su pokazale dijametralno suprotne trendove ovisno o dijelu gospodarstva koje predstavljaju. Iako je turizam nastavio snažno rasti, trgovina je popratila najnižom pozitivnom stopom rasta u 2017. godini, dok je industrijska proizvodnja ostvarila pad od gotovo 5 posto.

Indeks je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje. Mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti, ističu iz EIZ-a.

'Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 1,9 posto. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2017. godine pao za 0,8 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja, kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,6, 3,0 i 3,3 posto, očekujemo da je u cijeloj 2017. BDP mogao porasti za 2,7 posto', zaključuje se u priopćenju EIZ-a.

  • +5
Maruška Vizek, ravnateljiva Ekonomskog instituta Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski Telekom

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.