PLAN ZA SPAS

Cammeo traži da mu država otpiše 70 posto duga

Bionic
Reading

Vjerovnici Cammeo grupe glasovat će 26. travnja o njegovu planu financijskog i operativnog restrukturiranja, izjavio je za Poslovni dnevnik predstečajni povjerenik Miron Markičević

'S obzirom na dosadašnji razvoj predmeta, osobito revizorsko mišljenje, razumno je pretpostaviti da će se plan Cammea ostvariti', kaže Markičević upozoravajući na vrlo malu imovinu dužnika. Drugim riječima, u slučaju stečaja, vjerovnicima prijeti loš scenarij zbog slabijih izgleda za namirenje nego u predstečajnom postupku.

'Uredno se isplaćuju plaće i doprinosi za oko 550 radnika. Uredno se plaćaju i režije te troškovi redovnog poslovanja', navodi Markičević, dodajući da utvrđene tražbine iznose 15,92 milijuna kuna, od čega se 1,15 milijuna odnosi na Ministarstvo financija.

Uz državu su u tom predmetu vezane dvije zanimljivosti, piše Poslovni dnevnik. Prva je da je Finino vijeće zaprimilo prijavu tražbine Ministarstva financija koja je predana na poštu nakon isteka roka određenog za prijavu, te je stoga nije razmatralo. Iako nije jasna pozadina tog poteza, položaj države kao vjerovnika navodno nije ugrožen s obzirom na to da je po zakonu dovoljno što je poreznu tražbinu prijavio dužnik, ali uz uvjet da je riječ o istom iznosu.

Drugo je pitanje hoće li država pristati na otpis 70 posto glavnice poreznog duga, a da ostatak naplati u 60 obroka sa 4,5 posto kamata iako po zakonu dužnik ima pravo nuditi obročnu otplatu 30 posto glavnice i u četiri godine.