NOVI INVESTITORI?

Čačić pokreće uspavani LNG terminal na Krku

tanker, nafta, plin, lng

tanker, nafta, plin, lng

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Hrvatska će do 2016. godine izgraditi terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku i dala je ponudu da otkupi 'uspavani' projekt od postojećeg internacionalnog konzorcija, rekao je ministar gospodarstva Radimir Čačić u razgovoru za Bloomberg

Hrvatska je dala ponudu da otkupi 'uspavani' LNG projekt, a bude li ponuda odbijena, poništit će se koncesija i s novim partnerima krenuti od nule, rekao je Čačić Bloombergu.

'Hrvatska ima strateški interes te smo u potrazi za svim zainteresiranim stranama. To će biti idealno rješenje za dopremanje plina u Europu', kazao je.

Prema studiji Plinacroa, potražnja za prirodnim plinom u zemljama bivše Jugoslavije i Albaniji udvostručit će se do 2020. godine na 11 milijardi kubičnih metara plina na godinu. Gradnjom LNG terminala Hrvatska bi zadovoljila porast potražnje za plinom, potaknula gospodarski rast i brigu za okoliš.

Projekt predviđa povezivanje s Transjadranskim plinovodom (Trans Adriatic Pipeline – TAP), regionalnim plinovodom. U konzorciju Adria LNG partneri su E.on, OMV, Geoplin i Total, a zamišljen je na otoku Krku. Napravljena je studija izvedivosti i osigurana lokacijska dozvola, no planovi su zastali zbog smanjene potražnje za plinom u Europi.

Komentirajući ocjene kreditnog rejtinga Hrvatske, nakon što su ga dvije agencije, S&P i Fitch, ostavile nepromijenjenim (BBB-, najniži investicijski rejting s negativnim izgledom), Čačić je kazao: 'Ne očekujemo iznenađenja u procjeni kreditnog rejtinga. Imamo pozitivan trend.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi