tržište kapitala

Burza ispustila dobitke u zadnjim minutama trgovanja

Bionic
Reading

Dionički indeksi Zagrebačke burze petak su zaključili mješovito, iako su tijekom dana uglavnom bilježili rast, dok je likvidnost dodatno ojačala

Slično drugim europskim tržištima, i na Zagrebačkoj burzi se veći dio dana trgovalo u pozitivnim raspoloženju, pri čemu su ključni dionički indeksi bilježili dobitke i veće od jedan posto. Međutim, pojačani prodajni pritisak u zadnjih petnaest minuta trgovanja je poništio gotovo sve dobitke. Tako je indeks CROBEX zaključio s minusom od 0,03 posto na 1.557,73 bodova, što je njegov treći uzastopni gubitak. Zahvaljujući tom nizu, i cijeli tjedan je okončan s minusom od 1,69 posto, i to nakon tri pozitivna tjedna zaredom. Indeks blue chip dionica CROBEX10 zadržao je dobitak od tek 0,13 posto.

Burzovna aktivnost se dodatno intenzivirala te je ukupni dionički promet porastao na više od 17 milijuna kuna, najviše u tjednu, uz šest izdanja s milijunskim prometom. Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su ostvarile promet od 3,8 milijuna kuna, dok im se cijena smanjila za 1,26 posto na 23,50 kuna. Sa 2,7 milijuna kuna prometa slijedile su dionice INA-e, koje su uzletjele za 8,05 posto na 3.220,00 kuna te tako ponijele titulu dobitnika dana.

Dobar dan imale su i dionice AD Plastika s dobitkom većim od tri posto i prometom većim od milijun kuna, dok su Janaf, Istarska kreditna banka i Dalekovod svi porasli više od dva posto. Značajnije gubitke među likvidnim izdanjima pretrpjele su dionice Saponije i Končara D&ST, oba izdanja s minusom većim od tri posto, dok su dionice Zagrebačke banke, Končar elektroindustrija i Kraša izgubile više od dva posto.

Dobitnik dana INA +8,05% 3.220,00

Gubitnik dana Lošinjska plovidba -5,38% 88,00

CROBEX -0,03% 1.557,73

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.