JE LI MOGUĆE?

'Buntovni' ribari podržali ministra Marasa

24.09.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Najava ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa da će članstvo u HOK-u ubuduće biti dobrovoljno, a ne obvezno, izazvalo je oštru kritiku vodstva HOK-a. U proizašlom sukobu, naši 'uvijek buntovni' ribari, ovog su puta podržali ministra

'Mi, kao udruge, ne možemo biti indiferentne i gledati borbu ministra protiv jednog lobija koji vedri i oblači kako želi i zato javno dajemo ministru punu potporu, jer i u našem programu stoji da ribari, ali ne samo oni već i naše kolege obrtnici imaju pravo birati koga izabrati da ih zastupa ili da budu slobodni pa da se snalaze sami', poručili su u otvorenom pismu čelnici udruga Istarski ribar, Mare Croaticum i Naše more.

Naime, ribari ovih triju udruga, već poslovično nezadovoljnih kako domaćom, tako i europskom ribarskom politikom, koja im doduše i ne ide baš na ruku, novu nadu vide u najavljenim mjerama ministra Marasa.

'HOK se kao organizacija već odavno dokazala kao jedna neučinkovita, troma organizacija gdje se ništa ne rješava baš radi toga što je članstvo prisilno, a znamo da obični obrtnici u praksi nemaju nikakav glas i da općenito na sastanke i ne dolaze jer znaju da je to izgubljeno vrijeme. Ove mjere koje je najavio ministar od toga da će obrtnik imati prava na naknadu na burzi rada, koji je digao prag za ulazak u sustav PDV-a od 80.000 kuna na 230.000 kuna i ostale mjere, donijelo je nade obrtnicima, a te su mjere u biti trebali već odavno tražiti predstavnici HOK-a', vele ribari, dodajući da se u HOK-u već godinama vode unutrašnji sukobi te da su neki od njih i osobno bili pod pritiskom kad su digli glas za prava ribara.

'Dešavalo se i to kada bi ribari smjenjivali svoje pripadnike na nivou OK, ti isti nisu bili smijenjeni na predsjedništvu OK, pa i HOK-a. Vrlo dobro znamo kako radi sekcija ribara gdje se sve zataškava, a predstavnici se biraju po podobnosti, a ne po znanju i borbenosti. Rezultat je taj da je ribarstvo u rasulu, da sudbinu ribarstva drže neki drugi lobiji, pa tako odgovorno tvrdimo da je isti slučaj i kod ostalih sekcija obrtnika.

Ribari do negdje 1995. godine nisu bili pod obrtničkom komorom i u biti njihovi su problemi počeli kad su ušli u tu organizaciju. Zato tražimo da možemo izaći iz HOK-a jer u EU ribari imaju svoje samostalne udruge i njih ne predstavljaju neki polu ribari ili nikakvi ribari kao što je slučaj u HOK ili kod nekih drugih, 'državnih organizacija', poručuju ribari.

U otvorenom pismu, koje potpisuju predsjednici ribarskih udruga Radovan Šimić, Daniele Kolec i Antun Frančić, ribari pozivaju obrtnike da javno podrže ministra Marasa, ističući da bi dobrovoljno članstvo i direktno biranje predstavnika, koje bi se moglo smijeniti ukoliko ne rade svoj posao, u kratkom vremenu polučilo rezultate – učinkovitu organizaciju 'koja bi se borila za prava i tako digla standard obrtnika'.