PREPORUKE EUROPSKE KOMISIJE

Bruxelles nas miče iz magareće klupe, evo i po kojoj cijeni

22.05.2017 u 11:31

Bionic
Reading

Europska komisija usvojila je proljetni ekonomski paket, u okviru kojega je objavila ekonomske preporuke za svaku zemlju članicu. Prema očekivanjima, Komisija je predložila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) nakon što je u prošloj godini ostvaren rekordno nizak proračunski deficit i potvrđen trend smanjenja javnog duga

U izvješću se ističe da je Hrvatska spustila proračunski deficit na 0,8 posto BDP-a u 2016., što je znatno ispod preporučenog cilja Europske komisije, koja je očekivala manjak od 2,7 posto BDP-a. Komisija očekuje da će deficit i u narednim godinama biti ispod tri posto BDP-a jer Vlada za 2018. i 2019. planira manjak od 1,1, odnosno 0,9 posto.

'Danas je važan dan za Hrvatsku - preporučujemo ukidanje Postupka prekomjernog deficita za Hrvatsku, što je pozitivan signal tržištima i ulagačima, a također je pozitivno za jačanje povjerenja u hrvatsko gospodarstvo. Sada je važno iskoristiti pozitivan trenutak za nastavak ambicioznog reformskog programa', naglasio je Valdis Dombroskis, potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog. 

Reforme koje Europska komisija preporučuje Hrvatskoj uključuju poboljšanje fiskalnog upravljanja, rad na održivom mirovinskom sustavu, jačanje napora u pružanju cjeloživotnog učenja za starije i nezaposlene osobe, poboljšanje upravljanja državnim poduzećima, smanjivanje tereta za poslovanje te poboljšanje kvalitete i efikasnosti pravosudnog sektora.

Konkretnije, Bruxelles traži uvođenje poreza na nekretnine prema vrijednosti, mjere obeshrabrivanja ranijeg umirovljenja i ubrzanje prijelaza na duži radni vijek, povećavanje učinkovitosti i smanjivanje teritorijalne nejednakosti u pružanju javnih usluga, bržu prodaju udjela u državnim poduzećima i ostale imovine u vlasništvu države te skraćivanje rokova u rješavanju građanskih i trgovačkih predmeta na sudovima. 

'Hrvatska se kreće u pravom smjeru. Ono što nam je sada potrebno jest odlučnost i ustrajnost da se ostvare stvarni rezultati tako da hrvatsko gospodarstvo bude otpornije, dinamičnije, raznolikije i inovativnije', zaključio je Dombroskis. 

Postupak prekomjernog deficita (EDP) korektivni je mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio na ispod tri, a javni dug na ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

Iako je omjer bruto duga u BDP-u opće države u Hrvatskoj i dalje iznad referentne vrijednosti od 60 posto, Komisija može ukinuti Postupak prekomjernog deficita ako njezine prognoze pokazuju da će se smanjivati omjer duga u BDP-u.