POLUGODIŠNJI REZULTATI

Bruto dobit Adrisa pala za 40 posto

30.07.2010 u 13:27

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 1,3 milijarde kuna, što je za 9,8 posto manje od prošlogodišnjeg. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,17 milijardi kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, manji su za 8,9 posto. Operativna dobit iznosi 158 milijuna kuna, a dobit prije poreza 204 milijuna kuna - što je za 40 posto manje nego u prvom polugodištu 2009

Analizom rezultata duhanske strateške poslovne jedinice, uočljivo je da je TDR u prvoj polovici ove godine ostvario 1,5 posto veću prodaju nego u prvom polugodištu prošle godine. Posljedica je to rasta prodaje na novim europskim i azijskim tržištima. Na hrvatskome i regionalnom tržištu nastavljen je pad potrošnje uzrokovan rastom poreznog opterećenja i maloprodajnih cijena. Rast maloprodajnih cijena u uvjetima pada kupovne moći utjecao je i na jačanje trenda potražnje prema nižim cjenovnim segmentima.

'Kako bi ublažio udar na potrošače, osobito na socijalno najosjetljivije, TDR je preuzeo dio poreznog opterećenja nudeći istodobno potrošačima brojne proizvodne inovacije. Ronhill Unlimited je, primjerice, prvi duhanski proizvod koji uvodi interaktivno pakiranje primjenom QR tehnologije,' navodi se u priopćenju Adrisa.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je tri posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2009. Trenutni je booking bolji od prošlogodišnjeg, a očekuje se nastavak pozitivnog trenda. Dovršene su i pripreme za gradnju novog hotela s pet zvjezdica – Lone.

U segmentu zdrave hrane u prvom polugodištu završena je pripremna faza ulaganja u sustave automatskog hranjenja ribe, što će znatno smanjiti troškove i, uz proširenje vlastite maloprodajne mreže, povećati efikasnost poslovanja tvrtke Cromaris.