NA GODIŠNJOJ RAZINI

Stigla još jedna brojka koja pokazuje koliko je snažan udar korone, pogledajte koliko je pao broj zaposlenih u industriji

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 30.10.2020 08:44
  • Objavljeno 30.10.2020 u 08:41
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ukupan broj zaposlenih u industriji u rujnu ove godine veći je za 0,3 posto u odnosu na kolovoz, dok je u odnosu na rujan prošle godine smanjen za 2,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji odjeće, za 1,8 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 1,3 posto te proizvodnji pića, za 1,2 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je, pak, u proizvodnji tekstila, za 3,8 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 3,4 posto te proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 3,2 posto.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje najveći pad u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 15,2 posto te proizvodnji odjeće, za 12,4 posto.

Znatniji se pad broja zaposlenih u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine bilježi i u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 7,2 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji, za 7,3 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 6,2 posto, preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala, za pet posto, proizvodnji pića za 4,8 posto itd.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira u proizvodnji tekstila, za 24,2 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za pet posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 1,6 posto itd.

Po podacima DZS-a, u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za tri posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do rujna ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za jedan posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!