CRNA PROGNOZA

Broj malih banaka će se prepoloviti

20.05.2011 u 15:48

Bionic
Reading

U idućih nekoliko godina prepolovit će se broj malih banaka u Hrvatskoj, rečeno je na današnjem obilježavanju 20. obljetnice Partner banke, koja se između 24 male banke veličinom svoje bilance pozicionirala na sredinu ljestvice

Temeljni kapital Partner banke, koja je okrenuta prvenstveno malom i srednjem poduzetništvu, danas iznosi 89,1 milijuna kuna, jamstveni kapital 172 milijuna kuna, dok je ukupna aktiva 1,318 milijardi kuna. Bruto dobit ostvarena u 2010. godini iznosi 2,9 milijuna kuna.

Zbog rasta troškova male banke moraju ići na udruživanje i okrupnjavanje, ali ti razgovori još uvijek su u povojima, istaknuo je predsjednik Uprave Partner banke Jozo Matas

Primjerice, IT usluge stravično su skupe za svaku malu banku, tako da ćemo neke funkcije morati outsorcati (izdvojiti iz poslovanja i unajmiti od drugih) te ih zajednički financirati, kaže Matas.

S njime se slaže predsjednik Nadzornog odbora Borislav Škegro koji upozorava da zbog promjena uvedenih posljednjih godina Partner banka mora, primjerice, imati sve ustrojbene jedinice kao i 70 puta veća Privredna banka Zagreb.

Škegro je obljetnicu iskoristio kako bi pohvalio 20-godišnju politiku banke koja je uvijek bila oprezna i konzervativna, bez forsiranja rasta, te ocijenio kako je hrvatsko bankarsko tržište vrlo konkurentno, a banke 'plivaju' u novcu ali je za pokretanje gospodarstva veliki problem nedostatak kvalitetnih projekata, zbog čega je percepcija rizika za bankare još uvijek velika.

Predsjednik Uprave Jozo Matas istaknuo je kako Partner banka nikada u svojih 20 godina poslovanja nije poslovala s gubitkom, niti bila upletena u afere, pa niti tijekom dvogodišnje recesije. Banka je očuvala stabilnost i u krizi iako zbog recesije nema novih klijenata, a naš posao sveo se na reprograme i restrukturiranje klijenata, kaže Matas.

Danas preko 85 posto kreditnog portfelja banke čine plasmani korporativnim klijentima koji su lani porasli 9 posto ili preko 65 milijuna kuna. Stabilnost izvora sredstava ojačana je porastom ukupnih depozita za 8 posto, pri čemu su oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 40 posto ukupnih depozita, porasli 5 posto.

Unatoč svim izazovima, Partner banka se pozicionirala kao butik banka koja pruža kvalitetne i brze usluge, rekao je Matas.