POSAO OD MILIJARDU EURA

Brodovi za Ruse grade se bez obzira na privatizaciju

brodogradnja

brodogradnja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola Vilić

Riko Grupa iz Ljubljane gradit će u hrvatskim brodogradilištima 26 ribarskih brodova za ruske naručitelje, bez obzira na ishod privatizacije u drugom krugu, potvrdio je Poslovnom dnevniku Marko Plahuta, ekonomist Riko Grupe. Brodovi vrijedni gotovo milijardu eura trebali bi se graditi u brodogradilištima Brodosplit, Brodotrogir i Brodogradilištu specijalnih objekata (BSO) iz Splita

Riko Grupa trebala bi uskoro finalizirati razgovore s ruskom vladom koja želi obnoviti i modernizirati flotu. Premda brodovi trenutno nisu prioritet tamošnje vlade, Plahuta vjeruje u realizaciju posla budući da je Riko pobijedio na natječaju. 'Rusija nema dovoljne kapacitete za proizvodnju modernih ribarskih brodova, pa ne može konkurirati zemljama poput Japana i Norveške', ističe Plahuta. Boris Medvedev, ministar savjetnik u ruskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, kaže da postoji program obnove ruske flote težak 12 milijardi dolara.

Da bi se dio brodova trebao graditi u Hrvatskoj, potvrdio je i Joško Buble, predstavnik Jadranbroda u Moskvi, institucije koja predstavlja hrvatsku brodograditeljsku industriju. 'Do kraja godine trebali bi biti potpisani ugovori koji će osigurali posao hrvatskim brodogradilištima', rekao je Buble.

Riko Grupa namjerava graditi tri velika ribarska broda, tri broda tvornice, dok bi ostali brodovi bili manjeg kapaciteta, a jedan dio bi opsluživao osnovnu flotu. Brodovi bi zatim bili izvezeni na Sjeverno more.

Riko grupa nije odustala od sudjelovanja u privatizaciji brodgradilišta, međutim očekuje puno povoljnije uvjete u drugom krugu natječaja. 'Hrvatska Vlada mora na neki način podmiriti sve stare dugove brodogradilišta', ističe Marko Plahuta iz Riko Grupe, navodeći to kao uvjet za slanje ponude za kupnju škverova. Premda se Riko spominjao kao jedan od kandidata u prvom krugu, ponuda nije poslana zbog 'iznimno nepovoljnih uvjeta' za kupce, kaže Plahuta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi