MANJE POSLA, MANJE PLAĆE

Brodomerkur skratio radno vrijeme na sedam sati

04.04.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Splitski Brodomerkur, doslovce jedina tvrtka iz trgovačke branše u Dalmaciji koja je uspjela preživjeti devedesete godine, kriza je također pritisnula: premda je prošlu godinu završio s pozitivnim rezultatom, zbog smanjenog prometa i dobiti od 1. travnja ove godine Uprava je odlučila skratiti radno vrijeme sa 40 na 35 sati tjedno

Oko 570 radnika ugledne tvrtke tako će od idućeg mjeseca dobiti plaće smanjene za 12 do 14 posto, premda u Upravi odbijaju tvrdnje da se radi o smanjenju primanja 'jer u Hrvatskoj još nije zabilježeno da je nekome nešto plaćeno ako nije odradio'.

'Alternativa ovom potezu je utvrđivanje tehnološkog viška', pojašnjeno nam je u Odjelu za odnose s javnošću, dok predsjednik Uprave Ivica Kožul također priznaje da se radno vrijeme skraćuje 'kako ne bi bilo otpuštanja i kako bi se održala puna zaposlenost'. Problem je, kaže, u nelikvidnom okruženju i padu prometa u ovoj branši.

Nakon što je Brodomerkur 2004. godine kupio hercegovački poduzetnik Mirko Grbešić, redovit gost na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata, broj radnika smanjen je za više od tri stotine - dijelu nisu produljeni ugovori o radu na određeno vrijeme, a dio je otišao uz otpremnine, na koje je po navodima Uprave potrošeno 28 milijuna kuna. Plaće preostalih radnika prije tri godine već su smanjene za 20 posto, zbog čega je njih nekoliko stotina pokrenulo sudske postupke koji još uvijek traju. Novom kontingentu radnika ovog mjeseca ponovno je ponuđen odlazak iz tvrtke uz otpremnine.

Dio radnika s kojima smo razgovarali tvrdi da su se od Grbešićevog dolaska u tvrtku njihove plaće smanjile za čak četrdesetak posto, no u Upravi to odbijaju i tvrde da je u posljednjih sedam godina smanjenje iznosilo tek 14,5 posto. 'Naglašavamo da plaće zaposlenika nisu u zadnjih deset godina kasnile nijedan dan te da račun Brodomerkura nije bio u blokadi nijedan dan', kaže voditeljica Odjela za odnose s javnošću Senka Mrduljaš-Pezzi.

Vlasnik Grbešić u međuvremenu je radikalno proširio segment poslovanja Brodomerkura, pa je osim uobičajenog trgovanja tehničkom robom tvrtka investirala u izgradnju apartmanskog naselja Punta skala u Zadru te u golemi trgovački centar u Mostaru, najveći u Bosni i Hercegovini.

U Upravi tvrde da te investicije nisu negativno utjecale na samu tvrtku, već, upravo suprotno, da su joj donijele 'stotine milijuna kuna novih prihoda'.