MASOVNA IMUNIZACIJA POČELA I U SPALADIUM ARENI

Brnjac: Cijepit će se 70 posto turističkih radnika, turisti prate što se kod nas događa

30.04.2021 u 13:38

Bionic
Reading

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Splitu je objavila da se brojke od 70 posto turističkih radnika koji se žele cijepiti, što je utvrđeno ranijom anketom, danas ostvaruju kroz konkretne prijave za organizirana cijepljenja po županijama. Ovaj proces u petak je započeo u Spaladium areni, gdje se očekuje da će cjepivo primiti oko tisuću osoba zaposlenih u turističkom sektoru

'Sama vijest da krećemo s cijepljenjem turističkih djelatnika vrlo pozitivno je odjeknula na našim emitivnim tržištima', dodala je Brnjac.

'Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno sa županijskim zavodima izradio je hodogram aktivnosti i prioritet je da se prije sezone cijepe svi turistički radnici. Cjepiva sada imamo, dolazi nam u većim dozama', objašnjava ministrica turizma.

Na upit hoće li ulazak u Hrvatsku eventualno biti dozvoljen osobama cijepljenim s tek jednom dozom, odgovorila je da su pravila već definirana u skladu s prijedlogom Europske komisije: granicu prelaze osobe s primljene obje doze cjepiva, one s potvrdom da su preboljeli bolest, ili s pozitivnim antigenskim ili negativnim PCR testom.

'Najvažnije nam je poslati poruku da smo sigurna destinacija i da se cijepilo što više naših turističkih radnika, ali i onih u ostalim pratećim sektorima. Na emitivnim tržištima to se intenzivno prati. S regionalnim turističkim zajednicama, stožerima civilne zaštite i zavodima za javno zdravstvo ustanovili smo shemu s punktovima u svakoj županiji na kojima će se turisti moći testirati, a izdvojili smo i 20 milijuna kuna za antigenske testove', kazala je Brnjac.

Projekt 'Stay safe in Croatia', po njoj, šalje jasnu poruku da se svi u lancu pridržavaju epidemijskih mjera i nema potrebe za uvođenjem dodatnih oznaka kojima bi se, primjerice, na apartmanu, taksiju ili frizerskom salonu konkretno označavalo da ih vode cijepljene osobe.

Brnjac je u Splitu obišla radove na natkrivanju olimpijskog bazena na Zvončacu vrijedne 9,8 milijuna kuna, za što je njeno ministarstvo izdvojilo 7,5 milijuna kuna. Oni su pri kraju, pa će vaterpolisti stotinu godina starog plivačkog i vaterpolo kluba 'Jadran' napokon imati uvjete za treniranje tijekom cijele godine, a rasteretit će se i jedini splitski zatvoreni kompleks bazena na Poljudu. Između ostalih, oduševljenje su iskazali predsjednik ovog kluba Srđan Kovačić i mladi plivački olimpijac Marin Mogić.

Upravo u Splitu iduće godine održava se i Europsko prvenstvo u vaterpolu, i to u Spaladium areni. Nakon njega gradu Splitu ostat će jedan montažni bazen s opremom, koji će se vjerojatno instalirati negdje u istočnom dijelu grada.