Ministrica turizma

Brnjac: Treba razmisliti o smanjenju boravišne pristojbe

22.04.2021 u 13:25

Bionic
Reading

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u četvrtak je uoči sjednice Vlade izjavila da bi turističke zajednice trebale razmisliti o smanjenju boravišne pristojbe s obzirom na tešku situaciju u turizmu zbog pandemije

Upitana je li normalno da Dubrovnik i u ovo teško pandemijsko doba naplaćuje boravišnu pristojbu 20 kuna po danu, Brnjac je kazala da s obzirom na situaciju misli da bi trebalo sniziti tu pristojbu, no napomenula je i da o tome odluke donose regionalne turističke zajednice. Podsjetila je i da je Ministarstvo već donijelo odluku o snižavanju turističke pristojbe, pa je ona, kao i lani, za 50 posto niža, niže su i turističke članarine, a spušten je i paušal za nautičare za 20 posto.

Po njezinim riječima, Ministarstvo je poslalo upit svim regionalnim turističkim zajednicama o tome je li potrebno snižavanje boravišne pristojbe. Sve su se očitovale i temeljem tih njihovih očitovanja definirat će kolika će biti boravišna pristojba.

Upitana za komentar današnjeg prosvjed povremenih prijevoznika, koji su dio turističkog sektora i koji se žale da su njihovi gubici veći od gubitaka ostalih grana industrije, Brnjac je istaknula je da se razgovaralo i o njihovim fiksnim troškovima.

"To nisu samo povremeni prijevoznici, nego i turističke agencije i svakako se nadamo da će se naći nekakvo rješenje da se pomogne, jer znamo da nisu u dobroj situaciji i radi priprema za samu sezonu, ali i zbog daljnjeg nastavka njihovog poslovanja", rekla je.

Osvrnula se i na sutrašnji početak organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odnosno Dubrovniku, a nakon toga, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, i u svim ostalim hrvatskim turističkim destinacijama.

"Vrlo nam je važno da je to u Dubrovniku s obzirom na turističku situaciju na tom području lani. Ovime želimo poslati poruku o sigurnosti i grada Dubrovnika, a to se nadovezuje i na interes kako United Airlinesa, British Airwaysa tako i drugih zrakoplovnih kompanija za dolazak u Dubrovnik", rekla je Brnjac, dodavši da će se sutra cijepiti prvih 400-njak turističkih djelatnika, a plan je napravljen sa regionalnim zavodima javnog zdravstva.

Sljedeći tjedan s cijepljenjem turističkih djelatnika kreće Istarska županija, potom Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska. "Krećemo paralelno sa svim županijama", najavila je.

Kazala je i da je za potrebe subvencioniranja antigenskog testiranja turista Ministarstvo na svojim stavkama osiguralo oko 20 milijuna kuna, što će se preusmjeriti na Robne zalihe, koje provode natječaj.

Naglasila je da će se raditi o simboličnoj cijeni za turiste koji se odluče za testiranje, dok su regionalne turističke zajednice dobile zadatak da zajedno s regionalnim zavodima dogovore broj punktova za testiranje. Kako ističe, važno je da se osigura dovoljan broj ljudi koji će provoditi testiranje, a ono bi se trebalo omogućiti i tijekom vikenda.