POSLOVNI FORUM

Britanski ulagači testiraju Vladine investicijske projekte

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 21.03.2012 16:24
  • Objavljeno 21.03.2012 u 16:24
Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na drugom Britansko-hrvatskom poslovnom forumu, vodeći ljudi ključnih gospodarskih ministarstva predstavili su investicijske potencijale Hrvatske. S gostujuće strane investicijsku klimu u Hrvatskoj analizirali su predstavnici desetak britanskih financijskih i investicijskih tvrtki

'Dosta je financijskih institucija i banaka, a oni su glasnici pravih investitora', rekao je potpredsjednik Vlade Slavko Linić, dajući do znanja da najveći interes postoji za financijski i energetski sektor.

Kako diše nova hrvatska vlada i što nudi svjetskim investitorima, došli su, između ostalih, poslušati predstavnici HSBC-a, jedne od najvećih svjetskih financijskih i bankarskih institucija, Barclays Capitala, investicijskog odjela Barclays banke, Emac Capitala, mješovitog investicijskog fonda specijaliziran za rastuća tržišta te Sawford Benedicta, tvrtke specijalizirane za pružanje savjetodavnih usluga.

Uz Ministra financija Slavka Linića, koji je održao pozdravni govor, prezentaciju investicijskih mogućnosti održali su ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak i zamjenica prvog potpredsjednika Vlade Tamara Obradović-Mazal.

Ministar Vrdoljak naglasio je da su glavni prioriteti njegovom ministarstva uklanjanje nepotrebnih prepreka koje postoje u regulativi.

Obradović-Mazal govorila je o investicijskim prilikama u energetici, infrastrukturi, turizmu i prometu te modelima financiranja. 'Moramo glasno prenijeti poruku da su ulagači dobrodošli', rekla je Obradović-Mazal, ali je upozorila i na neka negativna iskustva s investitorima dok je radila u bivšoj Vladi. 'Imali smo čitav niz iskustava s neozbiljnim investitorima koji su u tisku bili glasniji od onih ozbiljnih', rekla je Obradović Mazal.

Detaljni pregled energetskih investicija predstavio je Darko Lorencin iz Minstarstva gospodarstva.

'Radimo na pripremi konkretnih energetskih projekata koji će se realizirati u dužem vremenskom roku, a tijekom ove godine oko 150 milijuna eura uložit ćemo u energetsku mrežu kako bi nakon realizacije velikih projekata mogla prihvatiti proizvedenu električnu energiju', pojasnio je Lorencin planove u energetskom sektoru.

Najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici osnovati Agenciju za velike investicije i konkurentnost, koja će pomagati investitorima da što brže realiziraju potencijalne investicije. Potvrdio je i da se priprema novi zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će skratiti procedure za dobivanje dozvola.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi