500 KUNA PO DIONICI

Hanfa odobrila Duropacku preuzimanje Belišća

19.04.2010 u 09:30

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je tvrtki Duropack iz Beča objavljivanje ponude za preuzimanje Belišća po cijeni od 500 kuna po dionici, kao i objavljivanje ponuda za preuzimanje Bilokalnika-IPA po cijeni od 90 kuna po dionici te Unijapapira po cijeni od 1.690 kuna

Prema rješenjima o odobrenju tih triju ponuda za preuzimanje koje je Hanfa objavila na svojim internet stranicama, obveza za preuzimanje triju tvrtki za Duropack je nastala 23. veljače kada je ta austrijska tvrtka, temeljem Ugovora o kupoprodaji dionica sklopljenim s društvom Eurocart S.R.L., stekla 23.148 dionica Belišća.

Time je, s obzirom da je od ranije imao 287.885 dionica Belišća, Duropack stekao ukupno 311.033 dionice Belišća, što predstavlja 26,71 posto udjela u temeljnom kapitalu i daje 26,96 posto glasova od ukupnog broja glasova koje daju dionice Belišća s pravom glasa.

Stjecanjem kontrole nad Belišćem, nastao je zajednički odnos između Duropacka i Belišća, a kako je Belišće vlasnik 60,80 posto dionica Bilokalnika-IPA i 74,58 posto dionica Unijapapira, tako je Duropack posredno stekao i te dionice dviju tvrtki.

Duropack će u ponudi za preuzimanje ponuditi 500 kuna za dionicu Belišća, navodi se u rješenju Hanfe.

Ta je cijena sukladna Zakonu o preuzimanju trgovačkih društava s obzirom da je najviša cijena po kojoj je Duropack stjecao dionice Belišća u razdoblju od jedne godine prije nastanka obveze objave ponude za preuzimanje iznosila 450 kuna, a prosječna cijena na kojoj se na Zagrebačkoj burzi trgovalo u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze za preuzimanje iznosila 452,03 kune.

Kako je temeljni kapital Belišća podijeljen na 1.164.312 redovnih dionica, a Duropack ih ima 311.033, austrijska tvrtka treba osigurati novčana sredstva za plaćanje preostalih 853.279 dionica.

Radi osiguranja novčane naknade za plaćanje tih dionica koje su predmet ponude za preuzimanje, Duropack je, prema rješenju Hanfe, depozitaru (Središnjem klirinško depozitarnom društvu, dostavio neopozivu bankovnu garanciju, na prvi poziv, izdanu od strane Erste Group Bank iz Beča i Raiffeisenbank Austria iz Zagreba, kao garanta.

Prema rješenjenjima Hanfe kojima se Duropacku odobrava objava ponuda za preuzimanje Bilokalnika-IPA i Unijapapira, austrijska će tvrtka za svaku dionicu Bilokalnika ponuditi 90 kuna po dionici, a za svaku dionicu Unijapapira 1.690 kuna.

Ponuda za preuzimanje Duropacka odnosit će se na 195.816 dionica Bilokalnika-IPA i na 4.930 dionica Unijapapira, a radi osiguranja plaćanja tih dionica Duropack je dostavio neopozive bankarske garancije bečke Erste Group Bank (za Bilokalnik) i Raiffeisenbank Austria iz Zagreba (za Unijapapir).