elektronički novac

Brazil naveliko radi na digitalizaciji reala

13.04.2021 u 15:03

Bionic
Reading

Brazilska središnja banka daleko je odmaknula u procesu digitalizacije reala i uskoro bi trebala objaviti vijesti o tom projektu, izjavio je guverner Roberto Campos Neto

"U procesu digitalizacije valute postigli smo veliki napredaki i trebali bismo uskoro o tome imati nove vijesti”, rekao je Campos Neto u ponedjeljak, ne ulazeći u pojedinosti.

Moramo još odlučiti hoće li digitalni real nositi prinos i koju ćemo tehnologiju usvojiti, dodao je.

U online debati u organizaciji španjolske središnje banke brazilski guverner istaknuo je da bi središnje banke širom svijeta trebale intenzivirati razgovore o digitalnim valutama koje imaju zajedničke karakteristike.

Iako je upotreba elektroničkih oblika plaćanja u Brazilu dramatično porasla u posljednje vrijeme i poboljšane su tehnologije i komunikacije putem mobilnih uređaja, real je u stvari i dalje fizička valuta.

Središnja je banka u kolovozu lani oformila istraživačku grupu koja bi trebala procijeniti potencijalne koristi od emisije reala u digitalnom obliku, podsjeća Reuters.

Istraživanje bi trebalo analizirati rizike vezane uz kibernetičku sigurnost i zaštitu podataka i pitanja usklađivanja s regulatornim pravilima, te procijeniti utjecaj digitalne valute na financijsku inkluziju i stabilnost i na provedbu monetarne i ekonomske politike.