drugi put

Boris Žgomba na čelu Udruženja putničkih agencija HGK

29.01.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea, po drugi puta je izabran za predsjednika Udruženja putničkih agencija HGK na izbornoj sjednici u Splitu. Zamjenik mu je Jurica Glavina, direktor splitske Eklate dok je tajnica Saša Zrnić iz Sektora turizma HGK

'Izazovi za našu branšu su iz dana u dan sve intenzivniji, od aktualnih događanja u zemlji i u za nas najvažnijim emitivnim tržištima, do traženja inovativnih turističkih proizvoda i primjene novih tehnologija kojima ćemo našu ponudu približiti kako dosadašnjim, tako i novim potrošačima. Kako bismo odgovorili ovim zahtjevima, nužno je što prije uskladiti domaće uvjete poslovanja, prije svega to je donošenje fleksibilnijega Zakona o radu, zatim snižavanje stope PDV-a u turizmu u skladu s nama konkurentnim zemljama Mediterana te adekvatno reguliranje posebnoga postupka oporezivanja turističkih agencija', istaknuo je Boris Žgomba.

Poručio je da je Hrvatska gospodarska komora (HGK) pravo mjesto za dijalog o tim pitanjima te razvoj najboljih prijedloga kako bi državnim institucijama olakšali donošenje što kvalitetnijih zakona na području svakodnevnoga poslovanja turističkih agencija. Pozvao je sve članice da se aktivno uključe u rad Udruženja za dobrobit hrvatskoga turizma i svih njegovih dionika, priopćili su iz HGK. Osim izbora na sjednici se razgovaralo i o izmjenama u regulativi osiguranja kod putničkih agencija. Dijelove tih propisa koji se tiču agencija nazočnima je prezentirala predstavnica HANFA-e.

Udruženje putničkih agencija HGK broji 1768 članova, član je Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA), gdje Boris Žgomba obnaša i funkciju člana Upravnog odbora. Neke od ključnih aktivnosti Udruženja posljednjih godinu dana bile su edukacije za prilagodbu zakonskim promjenama koje su nastupile izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu, priprema za provođenje EU Direktive o paket i povezanim aranžmanima, GDPR te aktivnosti vezane za problematiku posebnoga postupka oporezivanja putničkih agencija PDV-om.