DRAGO JAKOVČEVIĆ

'Bolje porez na banke, nego smanjiti plaće'

  • Autor: O.I.N.
  • Zadnja izmjena 19.08.2010 12:42
  • Objavljeno 19.08.2010 u 11:43
Drago Jakovčević

Drago Jakovčević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Siniša Sunara

S obzirom na stanje javnih financija, bolje je oporezovati banke nego dirati mirovine ili plaće, smatra Drago Jakovčević, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Oporezivanje banaka sve je izglednije rješenje za kojim će Vlada posegnuti u najavljenom rebalansu proračuna. I dok se guverner Rohatinski i većina ekonomskih analitičara protive oporezivanju banaka, smatrajući da će donijeti više štete nego koristi, premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević sklon je tom rješenju, bez obzira na posljedice.

Slično razmišlja i Drago Jakovčević, iako upozorava da se općenito protivi uvođenju novih poreza, pozivajući se na glavnog ekonomista MMF-a Oliviera Blancharda koji kaže da je poruka koju možemo izvući iz krize da u uvjetima recesije treba smanjiti poreze, a povećati ih kad se gospodarstvo oporavi.

No profitabilnost banaka je višestruko veća od profitabilnosti gospodarstva, a s obzirom na stanje javnih financija, Jakovčević smatra da je bolje oporezovati banke ili imovinu nego dirati mirovine ili plaće.

'Banke su dosada relativno slabo doprinosile razvoju hrvatskog gospodarstva, jer su, što je normalno, gledale profit, koji su stjecale na maloprodajnom bankarstvu, odnosno kreditiranjem građana. U tom smislu gospodarski subjekti bili su prikraćeni. Banke su prioritetno gledale postići što više kamatne stope koje su temeljile na velikoj marži, na velikoj razlici između pasivnih i aktivnih stopa', kazao je Jakovčević za tportal.

Na naš upit hoće li banke prebaciti teret poreza na građane, Jakovčević kaže: 'Dosada su uvijek banke prebacivale trošak na građene, pa vjerujem da će i sad biti tako.'

Jakovčević očekuje da će se banke sigurno buniti protiv novih poreza, a procjenjuje da će Vlada primijeniti jedan od dva modela: povećanje poreza na dobit ili porez na aktivu banaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi