AVIONSKI DIVOVI

Boeing vs. Airbus: Američko-europski rat cijenama u zraku

02.04.2016 u 08:37

Bionic
Reading

Američki Boeing objavio je ovih dana kako će u idućih nekoliko mjeseci otpustiti više od 4.000 radnika, a postoje i procjene da bi do kraja godine ta brojka mogla dosegnuti čak desetak posto od ukupno 80.000 zaposlenih u segmentu proizvodnje civilnih aviona u ovoj kompaniji. Menadžment najavljeni potez objašnjava optimizacijom troškova poslovanja kako bi Boeing bolje konkurirao svojem glavnom rivalu, europskom Airbusu

Iako je posljednje desetljeće bilo izuzetno uspješno za oba najveća svjetska proizvođača aviona, Boeing se u posljednje vrijeme na cjenovnom planu sve teže bori protiv Airbusa.

Cjenovni rat između ove dvije kompanije nije ništa novo. Naprotiv, u njihovom oštrom rivalstvu koje se proteže na protekla tri desetljeća, otkad je Airbus ozbiljnije zaprijetio tadašnjoj američkoj dominaciji u proizvodnji putničkih aviona, cijena je od samog početka vrlo značajan kamen spoticanja.

Dioničari su im veliki institucionalni ulagači

I europski Airbus i američki Boeing kompanije su čijim se dionicama slobodno trguje na burzama. Tako nemaju većinske vlasnike koji bi im zasebno krojili poslovnu politiku, no među njihovim dioničarima se nalaze i veliki institucionalni ulagači poput raznih fondova, banaka i investicijskih kompanija.

Ni Airbus ni Boeing nisu vezani isključivo na civilnu avijaciju. Unutar konglomerata u kojima posluju značajan dio proizvodnje odnosi se i na vojne potrebe, za što se razvijaju i najnovije tehnologije koje nerijetko nakon nekog vremena nađu primjenu i u civilnom sektoru. Kako se vojni ugovori plaćaju iz državnih proračuna, a i obje kompanije koriste i razne druge državne potpore za razvoj tehnologije, Airbus i Boeing se već godinama međusobno optužuju da zahvaljujući novcu koji im dolazi iz državnih proračuna mogu civilne avione prodavati jeftinije nego što im je realni trošak proizvodnje.


Nadmetanje cijenama možda je najvidljivije iz podataka kolika je razlika između objavljenih cijena aviona koje se nalaze na službenim ponudama Boeinga i Airbusa i stvarnih iznosa koje plaćaju aviokompanije i drugi naručitelji. Prema dostupnim podacima, objavljenim sporadično u medijima u proteklih nekoliko godina, stvarne cijene novih aviona su nerijetko čak 50 i više posto niže od službenih.

Airbus ima popunjene kapacitete za narednih 10 godina

Primjerice, Boeingov model 777-300ER 2012. oglašavao se za tristotinjak milijuna dolara, no prodajna cijena mu je bila upola niža. Airbus je iste godine svoj popularni model A320 prodavao po 88 milijuna dolara, ali se cijena koju su ugovarali s aviokompanijama zapravo kretala oko 40 milijuna dolara. Najveći Boeingov model, 747-8, godinu dana kasnije reklamirao se po 350 milijuna dolara, no kupci su ga istovremeno plaćali samo 145 milijuna, što je popust od čak 60 posto. Airbus je pak za svoj najveći model, a ujedno i najveći putnički avion na svijetu – A380 – te godine tražio nešto više od 400 milijuna dolara, mada su ga s aviokompanijama ugovarali i za manje od 200 milijuna.

Konačna cijena po kojoj proizvođači aviona dogovore prodaju s kupcima ovisi o mnogo faktora: načina na koji je opremljena unutrašnjost aviona, pogonskim motorima, količini naručenih zrakoplova i još puno drugih. Airbus je u tom poslu u posljednjih petnaestak godina bio uspješniji od Boeinga. Od 2001. do 2015., europska je kompanija u čak dvanaest godina ugovorila proizvodnju više putničkih aviona od Boeinga. Najuspješnija je bila rekordna 2013. u kojoj je Airbus dogovorio proizvodnju čak 1.503 zrakoplova u usporedbi s Boeingovih 1.355. Prema sadašnjem stanju Airbus ima popunjene kapacitete za idućih 10 godina.

Boeing je u posljednjih nekoliko godina uspješniji od Airbusa u samoj isporuci gotovih aviona. Lani ih je isporučio 762, a godinu prije 723; svake godine po stotinjak više od Airbusa. Američka kompanija profitira od nešto bolje posloženog poslovnog procesa koji joj omogućuje bržu proizvodnju.

Boeing trpi zbog političkih napetosti SAD-a i drugih država

Obje su se kompanije tijekom proteklih desetak i više godina borile s nemalim brojem izazova i u proizvodnji i prodaji. Boeingu poteškoće stvaraju političke napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i niza država, posebno u regiji Bliskog istoka, zbog čega su kupci iz te regije skloniji odabrati Airbus. Najnoviji primjer može biti ukidanje globalnih ekonomskih sankcija Iranu zahvaljujući konačnom dogovoru oko nuklearnog programa u toj državi. Kako usprkos tome kompanije iz SAD-a i dalje moraju tražiti posebne dozvole za ugovaranje poslova s iranskim tvrtkama, vjerojatnije je da će od svega profitirati Airbus.


No i predviđanja oko budućeg razvoja zračnog prometa dovela su do različitih poslovnih modela. Airbus je svojevremeno sve svoje napore usmjerio u razvoj i proizvodnju modela A380 očekujući da će se putnički aviopromet razvijati tako da putnici na duljim letovima masovno putuju između velikih zračnih luka iz kojih dalje do konačnih odredišta stižu kraćim letovima. Boeing je istovremeno razvijao nešto manji model, tzv. 787 Dreamliner, očekujući da će putnici izbjegavati presjedanja i da će preferirati duge izravne letove do svojih konačnih odredišta. Oba modela u konačnici nisu donijela revoluciju kojoj su se nadali njihovi proizvođači.

Brazilski Embraer i kanadski Bombardier kao konkurencija

I Boeing i Airbus su se zbog toga u posljednje vrijeme, umjesto da masovno ulažu u razvoj novih revolucionarnih tehnologija, više posvetili poboljšavanju postojećih modela. Airbus je u tome, čini se, odnio prevagu. Od 2012. stavio je u ponudu nove pogonske motore za svoju vrlo popularnu seriju aviona A320. Prvi iz te tzv. serije A320neo ušao je u upotrebu tek prije mjesec dana, ali je dosad naručeno njih čak 4.508.

Proizvodnja putničkih aviona, bez obzira na cjenovne ratove, i dalje može biti vrlo atraktivan posao i na dominaciju Airbusa i Boeinga u toj industriji se već dugo gleda s negodovanjem i željama da se uvede i dodatna konkurencija. Brazilski Embraer i kanadski Bombardier koji imaju solidnu povijest proizvodnje aviona i dalje europsko-američkoj kombinaciji konkuriraju tek u užem segmentu manjih aviona, do stotinjak sjedala.

Nešto ozbiljnija prijetnja mogla bi stići iz Rusije i Kine. Ruska, odnosno sovjetska avioindustrija sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća čak je i uspijevala prodati nešto putničkih aviona, većim dijelom kupcima iz afričkih država te, naravno, aviokompanijama na području tadašnjeg Sovjetskog Saveza. No tijekom devedesetih je zbog ekonomskih i političkih promjena ona pretrpjela ozbiljan udarac. Da bi oporavili proizvodnju putničkih aviona, Rusi su 2006. pod zajednički krov sjedinili sve velike tamošnje proizvođače aviona i konglomerat nazvali UAC koji je u većinskom vlasništvu države. Pod okriljem te kompanije danas se tako proizvodi i nekoliko modela Iljušin te Tupoljev, ali i novorazvijeni modeli Suhoj Superjet kojima Rusi žele ozbiljnije konkurirati na zapadnom tržištu.

Kineski Comac 919 trebao bi prvi put poletjeti ove godine

Kinezi su pak također odlučili razviti vlastiti avion kojim bi konkurirali na najmasovnijem tržištu aviona na kojem dominiraju modeli Airbus A320 i Boeing 737. Kineski Comac 919 trebao bi prvi put poletjeti ove godine, a u komercijalnoj upotrebi očekuje se 2019. godine.

Do tada ni Airbus ni Boeing zasigurno neće mirovati i nastavit će s konkurentskom borbom i u tehnologiji i u cijenama. Nastavak rasta broja ljudi u svijetu i njihova bogatstva trebao bi generirati dovoljno potražnje za zračnim prometom i u idućih nekoliko desetljeća. Posla će tako za avioproizvođače zasigurno biti. No samo konstantnim prilagođavanjem tržištu morat će se boriti protiv toga da im konkurencija ne skreše krila.