BIZNIS U IZUMIRANJU

Blokada dionice Ine dotukla hrvatske brokere

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 09.09.2011 15:57
  • Objavljeno 09.09.2011 u 14:48
burza

burza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zbog osjetnog pada prometa i povećanih troškova poslovanja u samo dvije godine broj nezavisnih brokerskih kuća na hrvatskom tržištu kapitala se prepolovio, a većina onih koje su preživjele gomila gubitke

Krentcher vrijednosnice zadnja je u nizu brokerskih kuća koja je izgubila bitku na klonulom hrvatskom tržištu kapitala. Odluka Hanfe o oduzimanju dozvole za rad samo je konačna potvrda poraza brokerske kuće koja je u prvih šest mjeseci natukla gotovo milijun kuna gubitka, što joj je potpuno iscrpilo kapitalne rezerve.

Od 15 preostalih brokerskih kuća koje posluju neovisno o bankama, osam ih je zabilježilo gubitak u poslovanju, pri čemu su uz Kretchner vrijednosnice najveći gubitaši Momentum brokeri s minusom od 625 tisuća kuna i Credos s 569.000 kuna gubitka.

Gubitak od 546.000 kuna bilježi i jedna od vodećih privatnih brokerskih kuća, Hita vrijednosnice, unatoč činjenici da je proteklih godina proširila bazu klijenata preuzimanjem brokerskog poslovanja nekoliko investicijskih društava.

Čelni čovjek Hite Ivan Tadin ne vidi svijetlu budućnost na hrvatskoj brokerskoj sceni. 'Ostat će jedna ili dvije privatne brokerske kuće', pesimističan je Tadin.

Najveći problem za hrvatske brokere je drastičan pad burzovnog prometa koji se ne oporavlja već treću godinu. Dok je rekordne 2007. godine prosječni dnevni promet dostizao 80-ak milijuna kuna, danas je uspjeh ako premaši 10 milijuna kuna.

Stanje na burzi se osobito pogoršalo nakon blokade trgovanja dionicama Ine, koje su činile značajan udjel u burzovnom prometu. 'Dok se trgovalo dionicom Ine imali smo sigurne prihode', kaže Tadin, koji ne vjeruje da će Hanfa u rujnu prekinuti blokadu trgovanja.

Prihodi brokerskih kuća dodatno su skresani padom provizija uslijed oštre konkurencije na tržištu. Dok se nekad brokerska provizija kretala oko jedan posto, danas je 0,5 posto ili niže.

Značajan uteg u poslovanju malih brokerskih kuća su i povećani troškovi zbog prilagođavanja 'pravila igre' zahtjevima Europske unije. Povećan je minimalni iznos temeljnog kapitala, a oformljen je i Fond za zaštitu ulagatelja u koji je svaka brokerska kuća morala uplatiti određeni iznos kao osiguranje za uplate klijenata. Zakonom su propisana i nova radna mjesta internog revizora i kontrolora, a svako društvo mora i svakodnevno izračunavati adekvatnost kapitala.

S obzirom na sve navedeno i prilično mračne prognoze analitičara u pogledu oporavka domaćeg tržišta kapitala, čini se da je nastavak konsolidacije na brokerskom tržištu neminovan. Na kraju će tržište potpuno preuzeti banke, kojima je brokersko poslovanje samo sporedni posao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi