PROPAST TVRTKE

Bivši radnici traže stečaj SMS-a

Bionic
Reading

Radnici SMS-a koji su dobili otkaze ugovora o radu kao tehnološki višak u ponedjeljak su na skupu ispred zatvorenih vrata njihove bivše tvrtke u Trilju dogovorili da će radi zaštite svojih prava Trgovačkom sudu u Splitu predložiti da se nad SMS-om otvori stečaj

Prije dva i po mjeseca u SMS-u je prestala proizvodnja, piše Slobodna Dalmacija. Direktor i vlasnik Srđan Mladinić na sastanku s radnicima, prije izbijanja afere Podravka, najavljujući teškoće u poslovanju ponudio je svim radnicima koji to žele otkaz ugovora o radu kao tehnološkom višku.

Nedugo zatim na taj način SMS je napustilo preko 30 radnika koji su otišli na Zavod za zapošljavanje. Naknadno su otkaze dobila još 22 radnika. I njima su, prema prošlotjednom dogovoru s pravnim zastupnikom SMS-a, uručene radne knjižice.

- Ova 22 radnika dobili su radne knjižice, ali ne mogu se prijaviti Zavodu za zapošljavanje i ostvariti pripadajuća prava jer nisu dobili prosjeke svojih primanja. Nas 10-ak je, evo, čekalo pred zatvorenim vratima, a kako se nitko nije pojavio odlučili smo ponovno doći sutra – kaže Dean Poljak, jedan od bivših radnika u ulozi neslužbenog glasnogovornika svojih kolega.

Prema riječima okupljenih radnika u ponedjeljak su se navršila tri mjeseca neprekidne blokade žiro-računa SMS-a. Tako su se stvorili zakonski uvjeti da uprava SMS-a sama Trgovačkom sudu predloži otvaranje stečaja.

- Kao tehnološki višak iz SMS-a je otišlo 55 radnika. Tvrtka nam na ime otpremnina duguje u prosjeku po 10-ak tisuća kuna te po dvije i(li) više neisplaćenih plaća. Kada smo od pravne zastupnice SMS-a tražili odgovor kada ćemo dobiti te tražbine rekla nam je da novca nema. U takvim okolnostima jedino nam je rješenja uputiti sudu prijedlog za otvaranje stečaja. Konkretnu odluku o tome donijet ćemo ovoga utorka – kaže Poljak.