biotehnološka kompanija

Biontech 'vjerojatno' otpisuje 900 milijuna eura u poslovanju s cjepivom

16.10.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech izvijestila je ponedjeljak da će u poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju "vjerojatno" uknjižiti do 900 milijuna eura otpisa u poslovanju sa cjepivom za covid 19

Objava njemačke kompanije nadovezuje se na prošlotjednu obavijest njezinog američkog partnera Pfizera o otpisu zaliha cjepiva i drugim troškovima u tom dijelu poslovanja u vrijednosti 900 milijuna dolara, povrh daleko većeg iznosa otpisa u segmentu lijeka za covid Paxlovida.

"Pfizer je obavijestio kompaniju da se veći dio otpisa odnosi na sirovine, i to uglavnom na lipide za formulaciju cjepiva, kupljene u pandemiji, i na doze cjepiva za covid 19 prilagođene drugim varijantama pod nazivom XBB.1.5 i proizvedene na vlastiti rizik", ističu u njemačkoj tvrtki.

"BioNTech trenutno polazi od pretpostavke da će (...) u trećem tromjesečju 2023. vjerojatno bilježiti učinak Pfizerovog otpisa zaliha i drugih troškova povezanih s Comirnatyjem u iznosu do 0,90 milijardi eura", navodi se u priopćenju.

Iznos odgovara polovini BioNTechove bruto dobiti iz sporazuma s Pfizerom, dodaje se, uz napomenu da će otpis smanjiti njihov ovogodišnji prihod.

Glasnogovornik BioNTecha nije želio u ponedjeljak komentirati aktualne procjene ovogodišnjih poslovnih rezultata, prema kojima bi prihod od cjepiva protiv covida 19 trebao iznositi oko pet milijardi eura.

Njemački proizvođač lijekova objavit će kompletne poslovne rezultate u trećem tromjesečju 6. studenog.