teška recesija

BiH ima pad BDP-a od 4,6 posto, oporavak se ne očekuje prije 2022.

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.12.2020 14:41
  • Objavljeno 09.12.2020 u 14:41
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Središnja banka Bosne i Hercegovine (SBBiH) najavila je u srijedu kako se u toj zemlji tijekom iduće godine može očekivati snažni pad gospodarskih aktivnosti pa tako i bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prve naznake gospodarskog oporavka ne mogu se očekivati prije 2022. godine.

U analizi koju je objavila ova banka navedeno je kako će se zbog pandemije prouzročene koronavirusom stagnacija ove godine osjetiti u svim sektorima društva i gospodarstva te kako stoga u naredne dvije godine ne treba očekivati rast realnog BDP-a iznad tri posto.

"Dosezanje pretkrizne razine ekonomske aktivnosti očekuje se najranije 2022. godine. Prethodna projekcija snažnijeg oporavka u 2021. godini je pomaknuta za kraj projekcijskog razdoblja, prvenstveno zbog intenziteta drugog vala pandemije, ali i slabijeg od očekivanog učinka vladine potrošnje na ekonomsku aktivnost u zemlji tijekom 2020. godine", stoji u analizi.

Prema projekcijama ekonomista SBBiH, realni BDP u toj će zemlji u ovoj godini biti u značajnom padu i iznosit će -4,6 posto, u 2021. mogao bi iznositi najviše 2,7 posto a tek godinu nakon toga rast bi mogao biti tri posto.

Zbog pandemije ove će godine BiH zabilježiti pad investicija od najmanje13,3 posto, a izvoza od 17 posto. Od iduće godine očekuje se kako će oba ta parametra ipak rasti i to po stopi od  po 10 posto.

Zbog nepovoljnih kretanja na tržištu rada, pada inozemnih doznaka te smanjene kreditne aktivnosti i potrošačkog optimizma zabilježen je i snažan pad osobne potrošnje koja će se teško vratiti na pretkrizno razdoblje prije kraja kraja 2022. godine, upozorila je SBBiH. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!