KAKAV TO BROJ TRAŽE?

Bez ovoga ne možete dobiti robu koju ste kupili izvan EU-a

25.04.2017 u 20:57

Bionic
Reading

Naručili ste novi komad hardvera, torbu ili cipele iz nekog egzotičnog internetskog dućana izvan Europske unije? Tražena roba došla je do carinarnice u Hrvatskoj i sad Carina traži da joj dostavite EORI broj. Što je sad to, pitate se u čudu, i kako ga nabaviti?

Riječ je o identifikacijskom broju koji je potreban za sve fizičke i pravne osobe koje posluju sa svim zemljama što nisu članice Europske unije.

Dakle, da biste iz Kine, Indije ili Mongolije u Hrvatsku uvezli par cipela, pametni telefon ili neki komad namještaja, morate imati EORI broj. No kako ga nabaviti?

Za početak treba otići na stranice Carine i ispuniti zahtjev za EORI brojem. Nakon toga možete ga poslati u najbliži carinski ured poštom ili ga donijeti osobno. Popis svih carinarnica u kojima se može podnijeti zahtjev dostupan je ovdje.

Za EORI broj ne treba nikakva popratna dokumentacija – temelj za njegovo izdavanje je popunjeni zahtjev te OIB. Sam EORI broj je vaš OIB s prefiksom HR.

Upozorenje: procedura izdavanja EORI broja traje nekoliko dana, zbog čega Carina napominje kako bi zahtjev za brojem trebalo predati nekoliko dana prije nego što 'piknete' dron s eBaya ili desetak kvadrata građevinske stolarije s Alibabe.

Za one koji žele znati više treba napomenuti da se EORI broj ne smije pogreškom zamijeniti za porezni (VAT) broj, koji ima istu strukturu kao i EORI broj, ali njega daje nadležna Porezna uprava.

'EORI (engl. Economic Operators Registration And Identification System) podrazumijeva sustav elektroničke registracije i identifikacije gospodarskih subjekata i drugih osoba koje u okviru svojeg poslovanja obavljaju djelatnosti obuhvaćene carinskim zakonodavstvom Europske unije', navodi Carina te dodaje da se valjanost svakog EORI broja može provjeriti na stranicama Europske komisije.