VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Bez nameta cijena Supera 95 iznosila bi 4,75 kuna

05.03.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Kada se odbiju svi nameti koje država ubire na naftnim derivatima, cijena bi za Super 95 u nas iznosila 4 kune i 75 lipa, dok bi za bezolovni trebalo izdvojiti 5 kuna i 20 lipa

Najveći porez na goriva naplaćuje se u europskim zemljama. Među njima prednjači Velika Britanija 70-postotnim nametom, ali ni ostali nisu daleko. Francuska i Njemačka, a otprilike toliko i Hrvatska, tu dragocjenu tekućinu oporezuju s nešto manje od 50 posto kad se radi o Superu 95. Točnije, u Hrvatskoj su davanja 47,5 posto cijene, a Francuzi i Nijemci imaju 47 odnosno 48 posto davanja. U davanjima za bezolovni benzin s 59 posto u stopu pratimo Grke, Šveđane i Nizozemce.

Rusi duplo manje plaćaju gorivo nego mi – 5,3 kune za litru supera. Amerikanci, naravno, kao i u svemu, uživaju poseban tretman pa na gorivo plaćaju porez manji nego itko u svijetu. Manji od našeg najnovijieg PDV-a – 22 posto - pa kod njih galon goriva (preko tri litre) košta manje nego kod nas litra. A da ne spominjemo njihov standard i naš. Isto se odnosi i na EU i Hrvatsku. Dok su kod njih plaće i do tri puta više nego kod nas, cijene goriva su nam podjednake.

Kolika je zaista realna cijena Supera 95? E, pa, kako doznajemo u INA-i, to ovisi o 'Pravilniku o određivanju cijena naftnih derivata' koji donosi Ministarstvo gospodarstva, a izračunava se po matematičkoj formuli (rečeni je pravilnik javan i svima dostupan na internetu – međutim za vas smo se potrudili izvući ono najvažnije). A ta magična formula kojoj nitko ne zna podrijetla glasi ovako:

OB = X1 × X2 + X3

OB = osnova za obračun

X1 = prosječna srednja cijena naftnih derivata – prosjek objavljenih kotacija u 'Platt’s European Marketscan', na paritetu CIF Mediteran Basis Genova/Lavera, u obračunskom razdoblju (dan iza prethodnog obračuna do dana novog obračuna).

X2 = prosječni prodajni tečaj za devize u kn/USD – Hrvatska narodna banka Zagreb (HNB) u obračunskom razdoblju (dan iza prethodnog obračuna do dana novog obračuna). Iznimno u slučaju naglih promjena tečaja (± 4%) umjesto prosječnog tečaja primijenit će se tečaj na dan obračuna.

X3 = iznos na ime troškova primarnog skladištenja i manipulacije koji iznosi 215,89 kn/t za motorne benzine, odnosno 208,77 kn/t za dizelska goriva, plinsko ulje (loživo ulje ekstra lako) i plavi dizel (dizelsko gorivo obojeno plavom bojom).

Da previše ne cjepidlačimo jer bismo to o ovoj temi mogli bez kraja i konca, kada se odbiju sva davanja, cestarine, carina i sve raznorazne trošarine, cijena bi za Super 95 u nas iznosila 4 kune i 75 lipa, dok bi za bezolovni trebalo izdvojiti 5 kuna i 20 lipa.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku