ENERGETSKA KRIZA

Benzinske postaje u Kini ograničavaju isporuku dizela

28.10.2021 u 10:46

Bionic
Reading

Benzinske pumpe u mnogim dijelovima Kine počele su ograničavati ponudu dizel goriva zbog rastućih troškova i pada zaliha. Društvene mreže javljaju da neki vozači kamiona čekaju po cijeli dan da natoče gorivo

Kina se trenutno nalazi usred velike krize električne energije jer je nestašica ugljena i prirodnog plina zatvorila tvornice i ostavila domove bez struje. A ovaj najnoviji problem vjerojatno će samo doprinijeti postojećoj krizi globalnih opskrbnih lanaca, kažu analitičari.

"Čini se da trenutna nestašica dizela utječe na poslove prijevoza na velike udaljenosti, koji se odnose na robe namijenjene tržištima izvan Kine", rekla je Mattie Bekink, direktorica za Kinu u Economist Intelligence Unitu.

Kamionima je dopušteno napuniti samo 100 litara - oko 10 deset posto njihovih kapaciteta, rekao je trgovac kamionima iz grada Shijiazhuang u provinciji Hebei kineskoj službi poslovnih vijesti Caixin.  U nekim dijelovima zemlje ograničenja su još strožija te vozači mogu kupiti maksimalno 25 litara, javlja BBC.

Nakon nestašice ugljena ovo je novi problem koji produbljuje energetsku krizu u Kini. "Sva fosilna goriva doživjela su renesansu cijena u posljednje vrijeme jer je zbog nedovoljnih ulaganja stvoren manjak ponude u vrijeme kada potražnja raste", rekao je Aidan Yao, viši ekonomist za Aziju u AXA Investment Managers.

Nestašica dizela posljedica je povećanog korištenja nafte za proizvodnju električne energije i grijanje, uslijed nedostatka ugljena i prirodnog plina.  Takva potražnja povećala je ukupnu potrošnju sirove nafte za više od pola milijuna barela nafte dnevno.

"Ovo je samo posljednja manifestacija nestašice koja utječe na Kinu", rekao je Jeremy Stevens, glavni kineski ekonomist u Standard banci za BBC iz Pekinga.