SINDIKATI SLOŽNI

Barba Luka nas je prevario!

04.12.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Obećanje - ludom radovanje, kaže stara poslovica. Da u njoj ima i istine, dokazuje priča sindikalnih vođa koje je nasanjkao predsjednik Sabora Luka Bebić

Prije dva tjedna oko tisuću sindikalaca krenulo je na Markov trg, pred Sabor, prosvjedujući protiv novog Zakona o radu (ZOR). Nakon što ih je kod Kamenitih vrata zaustavila policija, njihovo izaslanstvo primio je barba Luka i obećao im da će, kao saborski zastupnik, podržati njihove amandmane.

Ali kad je krenula rasprava o ZOR-u, Bebić se nije oglasio, osim što je, kao i obično, uvodio reda među govornike. I prilikom današnjeg glasovanja priklonio se većini i podržao Zakon, iako je sindikalne amandmane Vlada odbacila.

USTA NIJE OTVORIO

Sada se sindikalisti pitaju kako je to predsjednik Sabora održao dano obećanje.

'Bebić nije ustao otvorio, a obećao je da će nas podržati. Toliko o njegovoj danoj riječi', rezignirano je rekla Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ozren Matijašević, čelni čovjek Hrvatske udruge sindikata, ističe da je Bebić u pitanje doveo svoj kredibilitet, jer se ne radi o bilo kome, već o predsjedniku Sabora.

'Obećao je da će nas kao zastupnik podržati. Očekivao sam da će to biti u saborskoj raspravi. Evo, javno mu postavljam pitanje je li on obećano ostvario. Ako nije, zašto?', pita Bebića Matijašević.

BEBIĆ: BIO SAM U MAĐARSKOJ

Prozvani predsjednik Sabora se pravda da je o ZOR-u započeo raspravu, ali je nakon toga morao ići u Mađarsku. Kaže da nije mogao predvidjeti kada će ta točka doći ponovo na red, ali da je bio prisutan, vjerojatno bi sudjelovao u raspravi jer se za nju pripremio.

'Podržavam i dalje zahtjeve sindikata, kao što sam obećao, pogotovo u pogledu skraćenja trajanja rada na određeno vrijeme. Zalažem se, i to sam mišljenje prenio i predsjednici Vlade i ministru, da se skrati taj period. Po meni bi bilo optimalno da se potpisuje najviše na 2,5 godine i pet ugovora. I dalje ću se zalagati za to jer će ponovno za stol morati zasjesti i sindikati i poslodavci uz posredovanje Vlade', kaže Bebić.