kriptozima prošla

Banke su propale, kriptovalute se vraćaju: Pogledajte koje se teorije šire

03.04.2023 u 13:31

Bionic
Reading

Za bankarsku industriju ovo su turbulentna vremena. Propast američke Silicon Valley Banke i pogotovo slom švicarskog Credit Suissea uzdrmali su tradicionalnu financijsku industriju. Ali kad jednom smrkne, drugom svane. Tržište kriptovaluta je živnulo, a cijena bitcoina je skočila. Oni koji zagovaraju kripto opet su glasni

Suosnivač američke kriptoburze Gemini, Tyler Winklevoss, širi teoriju zavjere Twitterom, piše Politico.

'Vlada SAD-a napravila je sjajan posao u sprječavanju bankarske krize. Gotovo jednako sjajan posao kao što su ga i započeli', objavio je Winklevoss. Naravno, nije spomenuo teoriju da je trenutnu financijsku krizu ubrzao kolaps kriptoburze FTX.

'Bitcoin je materijalna imovina koju vam nitko ne može oduzeti', rekao je Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor stablecoin diva tether, za Politico na marginama Blockchain konferencije u Parizu.

  • +4
Osnivač kriptoburze FTX Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

'Nije da je sada kriptotržište trijumfiralo, a bankarstvo propalo', rekao je Andrew Whitworth, direktor Rippleove blockchain kompanije za EMEA, koji je radio u Bank of England i ima doktorat iz politike financijskih kriza. 'Kripto ne može postojati bez bankarskog sustava', ističe.

Unatoč bankarskoj krizi, vizija osnivača blockchaina o korištenju kripta kao održive alternative bankama i dalje ostaje nedostižna. Unatoč nedavnom skoku, kriptoindustrija je pretrpjela težak pad od studenog 2021. te je on izbrisao gotovo dvije trećine njezine tržišne vrijednosti.

'Kriptoindustrija se mora još razvijati', rekao je Oliver Linch, izvršni direktor burze Bittrex Global sa sjedištem u Lihtenštajnu.

Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Omar Marques / Zuma Press / Profimedia

'Kriptozima' je razotkrila prijevare i skandale u nekim od glavnih uporišta industrije. Prije samo četiri mjeseca FTX, treća najveća svjetska kriptoburza, propala je zbog otkrića da je tvrtka koristila sredstva klijenata za riskantna ulaganja na drugim mjestima.

No, prema Linchu, to ne čini aktualnu bankarsku krizu beznačajnim događajem. 'Kriza bi mogla biti prilično značajna ako izbriše zadanu pretpostavku da su banke prirodna opcija za čuvanje novca. Možda prvi put u povijesti ljudima je na raspolaganju solidna alternativa', kaže.