POMOĆ GRAĐANIMA

Banke razmišljaju o moratorijima na kredite

18.03.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Težina krize i posljedice koje će ostaviti ozbiljna su nepoznanica u bankarskoj računici; stručnjaci okupljeni pri Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) na posljednjem su izvršnom odboru potegnuli pitanje moratorija na kredite.

Tada su prisutni bankari, iako to nije bila tema sastanka, dotakli neizbježno pitanje hoće li građani pogođeni ekonomskom krizom biti u stanju vraćati kredite ili im treba pomoći moratorijem na otplatu, rekao je član Uprave Hypo Alpe-Adria banke Krešimir Starčević

'To je bila rasprava bez zaključka, a pitanje se otvorilo zbog upita građana. Jedini zaključak koji je donesen jest da ako se budu poduzimali koraci u tom smjeru, to će se dogovarati kroz HUB koji će na sebe preuzeti svu komunikaciju', kazao je Starčević.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, samo pitanje zajedničkog usuglašavanja moratorija potegnula je jedna od većih banaka. No, većina banakra zasad na takve inicijative ne gleda blagonaklono jer je otplata građana još uvijek uredna. Čak i ako se situacija s otplatama pogorša, prije moratorija banke bi mogle sniziti kamatne stope.

'Nikakvog tematskog sastanka u HUB-u nije bilo', rekao je direktor krovne udruge banaka Zoran Bohaček. 'Svaki reprogram je individualna odluka banke, a to bi bilo teško zajednički riješiti u okviru HUB-a jer se svaka pojedinačna banka mora složiti', kaže Bohaček dodavši da je 'naplata kredita izvrsna i nema govora o aposlutnom oprostu otplate kredita'.

Uglavnom sve banke nude mogućnost individualnog dogovora s klijentom ako zapadne u financijske teškoće uslijed gubitka posla, bolesti ili primjerice, ženama čija su primanja smanjena zbog porodiljnog dopusta. Dio banaka, šupka se, priprema dvanaestomjesečni poček otplate stambenih kredita za klijente koji su dobili poslovno uvjetovani otkaz.