ROHATINSKI O RASTU EURA:

'Banke će izgubiti ako špekulativno napadnu kunu'

27.07.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Ako banke pokušavaju izvesti špekulativan napad na kunu, kao prije deset godina, opet će izgubiti, komentirao je za Jutarnji list jučerašnju intervenciju HNB-a na deviznom tržištu guverner HNB-a Željko Rohatinski

HNB je pitao jednu neimenovanu hrvatsku banku zašto je nagomilala 700 milijuna eura gotovine sumnjajući na špekulativni napad, a odgovor koji je središnja banka primila od poslovne banke da 'usklađuje svoje devizne pozicije' ostavlja sve scenarije otvorenim.

Rohatinski ostavlja mogućnost da su u banci procijenili da će višak kuna, koje se teško plasiraju na domaćem tržištu, radije prebaciti u euro, što bi mogli plasirati na nekom drugom tržištu.

Ukoliko otpuštanje 238,9 milijuna eura ne smiri tečaj, Rohatinski raspolaže i drugim alatima za sprečavanje pada kune, poput podizanja devizne pričuve ili smanjivanje kuna u opticaju.

Tijekom ljeta euro bi zbog priljeva deviza od stranih turista trebao padati, a ne rasti, no banke tvrde da manjak stranih ulaganja anulira efekt turističkog priljeva deviza.