POSLOVNI CENTAR SOPOT

Bandić dao suglasnost investitoru iz Ljubuškog

26.09.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milan Bandić dao je investitoru iz Ljubuškog načelnu suglasnost za lokacijsku dozvolu Poslovnog centra Sopot, koji bi trebao imati osam nadzemnih i četiri podzemne etaže

Na uglu Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca, gdje se sada prostiru livada i parkiralište za obližnje stanare Sopota, priprema se gradnja Poslovnog centra Sopot, čiji je investitor tvrtka Poslovni projekt Sopot.

Među posljednjim odlukama gradonačelnika Milana Bandića, donesenima do 16. rujna, navodi se da Grad Zagreb investitoru daje načelnu suglasnost na lokacijsku dozvolu Poslovnog centra Sopot, koji bi trebao imati osam nadzemnih i četiri podzemne etaže, piše Business.hr. Osim poslovnih prostora, u njemu bi trebao biti i hotel. Idejno rješenje novog centra izradio je studio Urbane tehnike, a cijeli je koncept zamišljen u obliku već toliko puta u domaćoj arhitekturi viđene staklene kocke.

Premda je riječ o jednoj od najatraktivnijih lokacija u Novom Zagrebu, preko puta Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) i trgovačkog centra Avenue Mall, koja ima i svoju povijest u poglavlju 'razmjene zemljišta Grada i privatnih investitora', do detaljnijih informacija o tom projektu vrlo je teško doći.

Iza tvrtke Poslovni projekt Sopot, osnovane 2009. godine sa sjedištem u Zagrebu, stoje Stanislav Mucić, poduzetnik iz Ljubuškog, vlasnik tvrtke Mucić&Co i jedan od najbogatijih ljudi u BiH, te Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića. Međutim, Vukojević je kratko kazao da on više nije u projektu gradnje poslovnog centra Sopot, a sa Stanislavom Mucićem novinari Business.hr-a nisu uspjeli stupiti u kontakt.

Zbog zemljišta na kojem će se realizirati projekt novog centra već je bilo dosta prijepora. Naime, riječ je o parceli k.č. 840 k.o. Zaprudski otok od ukupno 14.867 četvornih metara, a jedan njezin dio od 5.776 kvadrata Grad Zagreb je u veljači 2009. godine nagodbom prepustio Consultants grupi (bivši Hypo Consultants), čiji je pravni sljednik danas Allegheny Financial u suvlasništvu izdavača Ninoslava Pavića. Allegheny Financial naveden je u katastru kao korisnik zemljišta na predmetnoj lokaciji.

Naime, Consultants je u razmjeni zemljišta prije dvije i pol godine Gradu Zagrebu u vlasništvo dao svoje parcele u Resniku radi izgradnje spojne prometnice od Slavonske avenije do produžene Ulice grada Vukovara. Indikativno je da je prije nego što je postignuta ta nagodbe, u studenome 2008, prema odluci Gradskog poglavarstva, sjeverozapadni dio parcele na raskrižju avenija Dubrovnik i Većeslava Holjevca, gdje se sada planira novi poslovni objekt, izuzet iz obuhvata gradskog projekta.

Kada su doznali za projekt Poslovnog centra Sopot, pobunilo se i Društvo arhitekata, tražeći poništenje takve gradske odluke, ocjenjujući da je njome Zagrebu nanesena nemjerljiva šteta jer se vrijedno zemljište prepušta na milost i nemilost privatnom investitoru. Naime, prema Generalnom urbanističkom planu za područje gradskog projekta obvezno je provođenje javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja, a za novi centar u Sopotu bio je raspisan samo pozivni natječaj.

Iza razmjene zemljišta Consultants grupe i Grada ostao je dug od oko 11 milijuna kuna nastao na razlici u cijeni koji Zagreb mora platiti privatnom vlasniku.

Tvrtka Poslovni projekt Sopot predložila je u dokumentima lokacijske dozvole formiranje građevinske parcele površine 5.475 kvadrata, od čega je u sukorisništvu Grada Zagreba dio od 3.347 četvornih metara. U bilješkama zemljišnih knjiga navedeno je i da se Consultants grupa u studenome 2009. godine neuspješno pokušala uknjižiti kao vlasnik na zemljište koje je razmijenila s Gradom.