POKRIVAJU SE GUBITCI

Badel smanjuje temeljni kapital za oko 282 milijuna kuna

13.12.2016 u 11:56

Bionic
Reading

Tvrtka Badel 1862 izvijestila je u utorak da je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) donijelo odluku kojom se daje suglasnost CERP-u da na glavnoj skupštini Badela glasa za pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala te tvrtke za nešto više od 282 milijuna kuna i to radi pokrića kumuliranih gubitaka

Upravno vijeće CERP-a na sjednici 9. prosinca donijelo je odluku kojom daje suglasnost CERP-u, kao zakonskom zastupniku vlasnika dionica Republike Hrvatske, da na glavnoj skupštini Badela glasuje za donošenje odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala Badela, navodi se u objavi iz te kompanije.

Skupštini dioničara Uprava će predložiti smanjenje temeljnog kapitala s 313,76 milijuna kuna na 31,37 milijuna kuna, odnosno za 282,38 milijuna kuna i to smanjenjem nominalne vrijednosti dionice sa 100 kuna na 10 kuna. Temeljni kapital će se smanjiti radi pokrića kumuliranih gubitaka.

U objavi CERP-a sa sjednice Upravnog vijeća navodi se da je prihvaćen prijedlog Uprave Badela o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala 'kao prve mjere i preduvjeta za izradu i provedbu Programa operativnog i financijskog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe Badela'.

Badel 1862 je u postupku predstečajne nagodbe, koji je započet 23. travnja 2013. godine, a 29. srpnja te godine bio je prekinut, da bi 3. studenoga ove godine, po sili zakona, postupak bio nastavljen jer su dugovi kompanije premašili vrijednost temeljnog kapitala.

Meteor grupa odabrana je za strateškog partnera Badela 1862 na temelju poziva strateškim investitorima na iskazivanje interesa za sudjelovanje u restrukturiranju koji je Uprava Badela objavila u svibnju.

Za Badel su zainteresirani i Slovački St. Nicolaus i Viro tvornica šećera koji su sklopili sporazum o zajedničkom nastupu u procesu trajnog rješenja poslovne perspektive Badela 1862 putem odabira strateškog partnera, odnosno sudjelovanja u postupku predstečajne nagodbe. St. Nicolaus je iskazao interes za Badel i na pozivu strateškim investitorima, a na taj se poziv odazvao i Viro, i to kroz tvrtku Oštrc.