TRŽIŠNO NATJECANJE

AZTN pokrenuo postupke protiv HP-a, HT-a i društva ortodonata

19.09.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je tri postupka utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja - postupke zbog postojanja indicija u zlouporabu vladajućeg položaja protiv Hrvatskog telekoma (HT) i Hrvatske pošte (HP), te zbog postojanja indicija u sklapanje zabranjenog sporazuma protiv Hrvatskog društva ortodonata.

Postupak protiv HT-a Agencija je pokrenula kako bi utvrdila je li odbijanjem pružanja veleprodajne usluge alternativnim operatorima, koje se očituje u taktici odugovlačenja pružanja veleprodajnih usluga, HT zlorabio vladajući položaj na mjerodavnim tržištima u razdoblju od 2011. do danas, pojašnjavaju iz AZTN-a.

Protiv Hrvatske pošte je postupak pak pokrenut zbog postojanja indicija da je na mjerodavnom tržištu pružanja poštanskih usluga na teritoriju Hrvatske tzv. 'predatorskim postupanjem' pri određivanju cijena poštanskih usluga te primjenom Cjenika poštanskih usluga u unutarnjem prometu, zlorabila vladajući položaj s ciljem istiskivanja konkurenata s tržišta, odnosno sprječavanja ulaska novih konkurenata na tržište.

Agencija je pokrenula i postupak protiv Hrvatskog društva ortodonata i to zbog sumnji u sklapanje zabranjenog sporazuma donošenjem 'Minimalnog cjenika ortodontskih usluga'.

Iz AZTN-a pritom posebno naglašavaju kako u trenutku pokretanja postupka ne moraju raspolagati relevantnim dokazima o povredi propisa o tržišnom natjecanju. Pokretanje postupka prije svega omogućuje Agenciji dubinsku istragu ponašanja poduzetnika temeljem indicija kojima u tom trenutku raspolaže, napominju iz AZTN-a u informaciji objavljenoj na mrežnim stranicama Agencije.

Rokovi za okončanje ovih postupaka propisani su Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, a odluku Agencija mora donijeti u roku od četiri mjeseca od dana kada je utvrdila sve činjenice važne za donošenje odluke.

Trajanje postupka u okviru propisanih zakonskih rokova ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući složenost predmeta, ali i spremnost poduzetnika na suradnju s AZTN-om, napominju iz Agencije.