BEZ SANKCIJA

AZTN: Osiguravateljske kuće nisu narušile tržišno natjecanje

28.07.2015 u 11:29

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je u postupku protiv Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i 12 članova HUO-a utvrdila kako ti poduzetnici nisu narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma, objavila je u ponedjeljak Agencija, iz koje ističu kako nije dokazano da odluka o oduzimanju ovlasti Generali osiguranju za izdavanje zelene karte osiguranja predstavlja zabranjeni sporazum, ni po cilju niti po posljedicama.

Agencija je postupak protiv HUO-a i 12 članova tog ureda pokrenula po službenoj dužnosti radi utvrđivanja jesu li donošenjem odluke o oduzimanju ovlasti za izdavanje zelene karte osiguranja Generali osiguranju sklopili zabranjeni sporazum u smislu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, kojim jednog od članova udruženja kažnjavaju zbog spuštanja cijena premija osiguranja od automobilske odgovornosti.

"Temeljem svih činjenica utvrđenih u postupku koji je vodio AZTN, nije dokazano kako odluka o oduzimanju ovlasti Generali osiguranju za izdavanje zelene karte osiguranja, predstavlja zabranjeni sporazum, ni po cilju niti po posljedicama", navode iz Agencije.

Objašnjavaju kako cilj odluke nije bilo narušavanje tržišnog natjecanja već je ona prvenstveno bila potaknuta promidžbenim aktivnostima Generali osiguranja koje su, prema mišljenju HUO-a i njegovih članova, bile nezakonite i neprimjerene.

Te su promidžbene aktivnosti Generalija bile u suprotnosti sa Zakonom o osiguranju, što je svojim rješenjem utvrdio i regulator, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) te mu naložila otklanjanje nezakonitosti i nepravilnosti, navode iz AZTN-a.

Ističu i kako odluka o oduzimanju zelene karte osiguranja Generaliju (što je trajalo kraće vrijeme) nije proizvela negativne učinke na tržištu.

Naime, nakon što su od 1. srpnja 2013. promijenjeni uvjeti osiguranja i premijskog sustava na način da za cjenike osiguranja nije više bilo potrebno prethodno odobrenje Hanfe, u 2014. je došlo do snažne liberalizacije i jačanja tržišnog natjecanja na tržištu osiguranja od automobilske odgovornosti.

To se u prvom redu ogleda u značajnom padu ukupno zaračunate bruto premije osiguranja od automobilske odgovornosti, kao i prosječno zaračunate bruto premije - premija je 2014. bila 20,1 posto manja u odnosu na 2013., dok je prosječno zaračunata bruto premija 21,34 posto manja, navode iz Agencije.

"S obzirom na to da je u 2014. u odnosu na 2013. zaračunata bruto premija osiguranja od automobilske odgovornosti niža za čak 590 milijuna kuna, uz rast broja polica osiguranja od 1,6 posto te zadržavanje postojećih i ulazak novih konkurenata na to tržište, značajno je povećana razina kompetitivnosti tržišta osiguranja od automobilske odgovornosti, uz izražene pozitivne učinke na krajnje potrošače i gospodarstvo u cjelini", smatraju u AZTN-u.

Navode i kako su u obzir uzeli i činjenicu da je ovlast za izdavanje zelene karte Generali osiguranju bila oduzeta na samo 22 dana, kako je Generali mogao zaključivati ugovore o osiguranju od automobilske odgovornosti, što je i činio, kako zelena karta može biti izdana naknadno za cijelo vrijeme trajanja ugovora, kako je od ukupno 46 država članica Sustava zelene karte osiguranja, kontrola zelene karte ukinuta u 33 države (uključivo sve države EU). Stoga su osiguranici Generali osiguranja u te države mogli putovati bez izdane zelene karte, odnosno na temelju registracijske pločice vozila koja je priznata kao dokaz o postojanju valjanog osiguravateljnog pokrića, objašnjavaju iz AZTN-a.

"Činjenica da odluka HUO-a o oduzimanju ovlasti Generali osiguranju za izdavanje zelene karte osiguranja možda nije bila u skladu s odredbama Zakona o osiguranju, ne znači da to istodobno predstavlja i zabranjeni sporazum u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja. Naime, da bi takva odluka predstavljala zabranjeni sporazum, nužno je da ima za cilj ili posljedicu narušavanje tržišnog natjecanja, što se u konkretnom slučaju nije dogodilo", navode iz Agencije.

Ipak, naglašavaju kako nije zadaća konkurenata da nadziru poslovanje svog tržišnog takmaca niti to u konkretnom slučaju pripada u nadležnosti HUO-a.

Ako su stranke smatrale da je Generali svojim postupanjem povrijedio zakonske odredbe i temeljem njih donesene podzakonske akte, povrede su trebale prijaviti HANFA-i, smatraju u AZTN-u.

"Iako je Statutom HUO-a propisana ovlast Upravnog odbora HUO-a da može svom članu oduzeti ovlast za izdavanje zelene karte osiguranja, AZTN smatra kako se takve ovlasti ne bi trebale koristiti u svrhu sankcioniranja postupanja koje nije u izravnoj vezi sa samim institutom zelene karte osiguranja", ističu iz Agencije i dodaju kako bi se HUO i njegov Upravni odbor trebali "suzdržati od sankcioniranja članova, posebno imajući u vidu da je riječ o reguliranom tržištu na kojem postoji tijelo ovlašteno za nadzor".

U tom je smislu i HANFA svojim rješenjem HUO-u naložila propisivanje postupka davanja i oduzimanja ovlasti za izdavanje zelene karte osiguranja njegovim članovima, navode uz ostalo iz AZTN-a.