SVJETSKE BURZE

Azijske burze porasle nakon daljnjih popuštanja mjera protiv covida u Kini. Wall Street pred najvećim godišnjim padom cijena dionica od 2008.

27.12.2022 u 07:21

Bionic
Reading

Na azijskim su burama u utorak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrila najava kineskih vlasti o daljnjem popuštanju mjera protiv covida, što bi trebalo pozitivno utjecati na drugo po veličini svjetsko gospodarstvo

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,5 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,3 i 0,8 posto. U Australiji, Hong Kongu i Novom Zelandu se zbog praznika ne radi.

Ulagače je ohrabrila najava kineskih vlasti da će od 8. siječnja ukinuti karantene za putnike koji ulaze u zemlju, mjeru protiv covida koja je bila na snazi tri godine. Analitičari kažu da to znači da se gospodarske aktivnosti u gradovima mogu vrlo brzo normalizirati.

'Većina kineskih gradova mogla bi se od prvog udara posljednjeg vala širenja covida-19 oporaviti već u siječnju, što bi bilo proje nego što se očekivalo', kaže Chaoping Zhu, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management.

No, postoji opasnost da će se s ukidanjem restriktivnih mjera širenje zaraze ubrzati i potrajati dulje razdoblje, što bi idućih mjeseci moglo pritisnuti zdravstveni sustav i cijelo gospodarstvo.

Wall Street pred najvećim godišnjim padom cijena dionica od 2008.

Pozitivno na tržišta utječe i rast američkih terminskih indeksa, što najavljuje pozitivno otvaranje Wall Streeta u utorak. Terminski S&P 500 indeks trenutno je u plusu oko 0,6 posto. Nema nekog osobitog gospodarskog razloga za rast cijena dionica, no ulagači se nadaju uobičajenom 'usponu Djeda Mraza' krajem godine, odnosno uljepšavanju portfelja.

Zbog agresivnog povećanja kamata američke središnje banke kako bi se suzbila inflacija, Wall Street je pred najvećim godišnjim padom cijena dionica od financijske krize 2008. godine. Trenutno je S&P 500 indeks u minusu od početka godine 19,3 posto, dok je Nasdaq izgubio gotovo 33, a Dow Jones oko 8,6 posto. Osim rasta kamatnih stopa, ulagače zabrinjava rizik da će najveće svjetsko gospodarstvo iduće godine uroniti u recesiju.

  • +7
svjetske burze, burza, koronavirus Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Dolar stabilan, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,12 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,05 posto, na 132,90 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,11 posto, na 1,0650 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,56 posto, na 84,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 80,05 dolara.