odjeci krize

Azijske burze oštro pale, snažno porasle cijene nafte. Investitori se boje rata u Ukrajini

22.02.2022 u 08:02

Bionic
Reading

Na azijskim su burzama indeksi u utorak oštro pali, dok su cijene nafte snažno porasle jer se ulagači plaše rata u Ukrajini nakon što je Rusija poslala svoje trupe u dvije proruske regije u toj zemlji

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u minusu 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo oko 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 1,3 i 3 posto.

Azijske su burze oštro pale zbog zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i zapovjedio ruskoj vojsci da odmah krene tamo u "operaciju očuvanja mira".

To je izazvalo oštre osude Zapada, pozive na sankcije i pojačalo strahove da je na pomolu rat na istoku Europe.

Zbog toga je na Wall Streetu, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, terminski S&P 500 indeks u minusu oko 1,5 posto, a pali su i europski terminski indeksi.

Tečaj ruske rublje pao je, pak, prema dolaru na najnižu razinu u 18 mjeseci, dok je ruski MOEX burzovni indeks jučer potonuo više od 10 posto.

Nakon ovog ruskog poteza „bliže smo vojnoj intervenciji, što, naravno, donosi puno rizika na tržišta. Očekujem pojačanu nestabilnost tržišta u kraćem roku, rast cijena nafte, a pad cijena dionica. Ulagači će potražiti utočišta za kapital u sigurnijim investicijama, kao što je japanski jen”, kaže Carlos Casanova, ekonomist u tvrtki UBP.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,22 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 114,95 na 114,65 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1300 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1360 dolara.

Cijene su nafte, pak, znatno porasle, približivši se novim najvišim razinama u više od sedam godina, jer se trgovci plaše poremećaja opskrbe energentima iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela skočila 1,5 posto, na 96,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,05 posto, na 93,85 dolara.