TVORNICA AMBALAŽE

Austrijski PicoPack u Kninu pokreće proizvodnju: Najavili bonuse i plaće od 1000 eura

22.09.2021 u 08:57

Bionic
Reading

Prema pročelniku kninskog Upravnog odjela za programe EU i gospodarstvo Jošku Nedoklanu, projekt je vrijedan oko 33,34 milijuna kuna

Otvara se prilika da Grad Knin postane europski brend za jumbo vreće od polipropilena, s primjenom od poljoprivrede do cementne, petrokemijske i prehrambeno-prerađivačke industrije, uključujući protupoplavne vreće. Radi se o vrlo traženim proizvodima koji se u Hrvatsku uvoze, dok je globalno tržište gladno i na isporuke se čeka i po 60 dana. Hrvatska ambalažna industrija, naime, uskoro će dobiti svog prvog predstavnika u segmentu proizvodnje industrijske ambalaže za proizvode u rasutom teretu.

Austrijska tvrtka PicoPack Group, proizvođač i distributer industrijske ambalaže, u završnici je dogovora glede svog novog projekta koji su odlučili realizirati u Hrvatskoj. S ciljem opskrbe kupaca iz Europe i Ruske Federacije, za ulaganje u proizvodne kapacitete na oko 18.000 četvornih metara, investitor je nakon analize više lokacija i uvjeta poslovanja odabrao Grad Knin, u čijoj bi Poduzetničkoj zoni Preparandija, nakon završetka rekonstrukcije objekta bivše tvornice Kninjanka, ušli u zakup novih hala za pokretanje proizvodnje, piše Poslovni dnevnik.

Nositelj projekta je novoosnovano društvo Velebit ambalaža u kojem će austrijska tvrtka imati 51 posto udjela te poduzetnik Goran Jerković 49 posto. Austrijski poduzetnik i čelnik PicoPack Group Austria Manfred Pribyl potvrđuje da su za projekt razmatrane dobre ponude i iz drugih zemalja, primjerice Bugarske, no najbolje uvjete i u tom smislu podršku projektu, nakon angažmana Jerkovića, dobili su od Grada Knina, što je vidljivo kroz predstavljanje projekta u komentarima gradonačelnika Marija Ćaćića i šibensko-kninskog župana Marka Jelića. Kninska tvornica mogla bi biti jedna od najvećih u Europi, kaže Pribyl dodajući da tvrtka svoju proizvodnju pod utjecajem pandemije globalno širi, kao odgovor na povećane troškove transporta te duže rokove isporuke.

Proizvodnju u Indiji organiziranu prije 16 godina sad preusmjeravaju samo prema afričkom, australskom i američkom tržištu, ali model kako rade preslikat će na kninsku tvornicu. Uz radnike u pogonu dodatno će imati veći broj njih na edukaciji u sklopu njihove male škole, kako bi uvijek imali dovoljno radnika. Motivirati će ih, kaže, neto plaćama i do 1000 eura, ali i raspodjelom oko 20 posto profita radnicima svakih 6 mjeseci, što je nezabilježen pozitivan primjer u novijoj poduzetničkoj praksi.

Od 2007. u zoni Preparandija posluje devet poduzetnika, no Grad dovršava rekonstrukciju dva značajna objekta, a jedan od njih je objekt bivše Kninjanke.

Prema pročelniku kninskog Upravnog odjela za programe EU i gospodarstvo Jošku Nedoklanu, projekt je vrijedan oko 33,34 milijuna kuna, sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a radovi na uređenju objekta trebali bi biti završeni do travnja 2022. godine.